pola glavice kelja
1 glavica crvenog luka
750 ml vode
180 g instant kukuruzne krupice
sol, papar
100 g naribanog tvrdog sira
2 žlice kiselog vrhnja
peršinovo lišće
čili paprika
Umak
2 žlice margarina
2 žlice brašna
500 ml mlijeka
sol, papar
muškatni oraščić
Kelj narežite na rezance.
Luk očistite i nasjeckajte.
U loncu zagrijte ulje pa dodajte luk i kratko ga popržite. Dodajte kelj, malo popržite pa zalijte vodom, posolite. Kuhajte 30 min.
Dodajte kukuruznu krupicu, miješajte da ne nastanu grudice. Kad zakuha, prokuhajte oko 1 min pa maknite s vatre. Dodajte nasjeckano peršinovo lišće, naribani sir, vrhnje i začinite solju i paprom (po želji, dodajte nasjeckani čili).
Smjesu odmah stavite u namaštenu posudu za pečenje.
U lonac stavite margarin da se rastopi, dodajte brašno i kratko popržite. Zalijte mlijekom, miješajte pjenjačom kuhajući na laganoj vatri da se umak zgusne. Začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem.
Umak prelijte po palenti pa stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite da se odozgo zapeče.
Jela s palentom
Cikla punjena palentom i blitvom
Indijanski složenac od kukuruza i palente
Ragu od gljiva u zdjelicama od palente
Složenac od palente i tikvica
Zapečena palenta na umaku od rajčica
Zapečena palenta s rajčicama
Slatka palenta s voćem
Recepti s keljom
Kelj galette
Pita od krumpira i cikle ili krumpira i kelja...
Složenac od kelja i kruha
|