Tijesto
250 g brašna
150 g margarina
50 g šećera
1 žumanjak
na vrhu noža praška za pecivo
1 žlica kiselog vrhnja
Nadjev
500 g šljiva
200 ml vode
3-4 žlice šećera
1 prašak za puding od vanilije (ili slatkog vrhnja ili maline…)
Za premazivanje
1 bjelanjak
Za tijesto, od svih sastojaka umijesite glatko tijesto, kiselo vrhnje dodajte po potrebi. Zamotajte tijesto u foliju i stavite ga u hladnjak na 30-60 min.
Za nadjev, šljive operite i očistite. Ako su male onda ih narežite na četvrtine, a ako su krupne onda ih narežite na kockice.
50 ml vode pomiješajte s praškom za puding i šećerom.
U lonac stavite 150 ml vode i narezane šljive. Kad zakuha kuhajte 3 min. Zatim dodajte razmućeni puding i promiješajte kuhačom. Kuhajte miješajući na umjerenoj vatri. Kad zakuha, kuhajte 1 minutu i maknite s vatre. Ostavite da se ohladi.
Tijesto izvadite iz hladnjaka.
2/3 tijesta razvaljajte u krug.
Okrugli kalup za torte (promjera 24 cm) namastite i u njega stavite razvaljano tijesto. Oblikujte rub visine oko 3 cm. Tijesto nabockajte vilicom i na njega stavite ohlađeni nadjev, odozgo zagladite.
Ostatak tijesta razvaljajte i narežite na trake 7-8 mm debljine. Trake složite na nadjev da oblikuju mrežu.
Trake tijesta pomoću kista premažite umućenim bjelanjkom.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 170 stupnjeva 50-60 min.
Pečeni kolač ostavite da se ohladi u kalupu, najbolje da ga stavite u hladnjak preko noći( ili barem na nekoliko sati).
Sutradan skinite obruč s kalupa i kolač pažljivo premjestite na tanjur (ili ako ste kolač radili u kalupu za pite s ukrasnim rubom, možete pitu srevirati u kalupu).
Slični recepti
Vatrogasni kolač
|