400 g slanutka
2 žlice tahin paste (pasta od sezama), ali možete staviti i obično biljno ulje
2 žlice limunovog soka
1 češanj češnjaka
3 žlice nasjeckanog peršinovog lišća
sol, papar
+
mljevena crvena paprika
maslinovo ulje
+
- svježe povrće narezano na prutiće (raznobojne paprike, krastavac, mrkva…)
- na male komadiće narezane različite vrste kruha (crni, raženi, kukuruzni…)
Ako koristite slanutak iz konzerve, ocijedite ga. Sačuvajte malo tekućine.
Ako koristite svježi slanutak namočite ga preko noći u hladnu vodu.
Sutradan ga kuhajte 45-60 min. Kuhani slanutak ocijedite (sačuvajte malo tekućine) i ostavite da se ohladi.
U multipraktik stavite slanutak, tahin pastu ili ulje, limunov sok, sitno nasjeckani češnjak, peršinovo lišće i malo soli i papra. Usitnite sve sastojke da dobijete glatku kremu. Ako je krema previše suha ili gusta možete dodati malo sačuvane tekućine ili bistre juhe.
Po potrebi dodajte još soli ili papra.
Kremu stavite u odgovarajuću posudu i po želji nakapajte s malo maslinovog ulja i posipajte s malo crvene paprike.
Poslužite s raznim svježim povrćem i raznim vrstama kruha.
*Recept je iz kuharice: Vegetarijanska kuharica, Roz Denny, Leo – Commerce, Rijeka, 1998.
Recepti sa slanutkom
Mahune s umakom od slanutka
Riža iz pećnice s lopticama od slanutka
Rolada od slanutka
Slanutak kao grickalica
|