Nadjev
1 kg raznobojnih paprika
1 kg rajčica
1 crveni luk
1 čajna žlica suhog kumina
svežanj peršinovog lišća, može i bosiljak…
sol, papar
+
oko 25 listova lazanja koji se ne kuhaju
Umak
1 l mlijeka
3 žlice brašna
2 žlice margarina
sol, papar
muškatni oraščić
Za nadjev, paprike operite i očistite pa ih narežite na kockice.
Luk očistite i sitno nasjeckajte.
Rajčice operite, zarežite u križ i prelijte ih kipućom vodom.
Zatim ih prelijte hladnom vodom pa ih ogulite. Ako vam kožica ne smeta, ne morate ih guliti.
Rajčice narežite na kockice.
U loncu zagrijte malu ulja pa dodajte luk, paprike i kumin. Pržite 5 min.
Zatim dodajte narezanu rajčicu i kuhajte na laganoj vatri 30 min.
Maknite s vatre i dodajte nasjeckano peršinovo lišće, sol i papar. Možete dodati i malo šećera, ako je nadjev kiseo zbog rajčica.
Za umak, u loncu rastopite margarin, dodajte brašno i kratko popržite. Zalijte mlijekom stalno miješajući pjenjačom da se ne naprave grudice. Kuhajte na laganoj vatri da se umak malo zgusne.
Maknite s vatre i začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem.
Posudu za pečenje namastite.
Na dno rasporedite malo umaka, na njega složite listove lazanja i njih premažite s malo umaka i po umaku rasporedite malo nadjeva. Na nadjev stavite listove lazanja, njih premažite s malo umaka pa opet stavite malo nadjeva. Redajte slojeve dok ne potrošite sve sastojke.
Završite slojem listova lazanja koje premažite s malo umaka.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva 40ak min.
Recepti za lazanje
Lazanje od blitve
Lazanje od tikvica (i patlidžana)
Meksičko-rastafarijanske lazanje
Lazanje s višnjama
Slatke lazanje sa svježim sirom
|