Tijesto
200 g brašna
3 žlice hladne vode
150 g maslaca ili margarina
1/2 čajne žlice soli
Nadjev
750 g sitnijih čvrstih rajčica
40 g maslaca ili margarina
2 jaja
4 žlice kiselog vrhnja
150 g tvrdog sira
3 žlice krušnih mrvica
2 žlice nasjeckanog peršinovog lišća
1 čajna žlica mažurana
sol, papar
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto. Stavite ga u hladnjak na 30 min.
Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi. Okrugli kalup (promjera 26 cm) namastite i u njega stavite razvaljano tijesto, podignite rubove.
Sir naribajte. Rajčice narežite na okrugle šnite (oko pola centimetra debljine) i poredajte ih na papirnate ubruse da upiju višak tekućine.
Pjenasto izmiksajte maslac sobne temperature i dodajte mu 100 g naribanog sira.
Pomiješajte jaja s vrhnjem pa sve zajedno umiješajte u smjesu od maslaca i sira. Dodajte peršin i mažuran pa začinite solju i paprom.
Razvaljano tijesto posipajte ostatkom sira i krušnim mrvicama. Dekorativno poredajte ploške rajčica pa prelijte pripremljenim preljevom.
Pitu prvo pecite 15 min u pećnici zagrijanoj na 225 stupnjeva, a zatim 20-30 min na 200 stupnjeva.
*Recept je iz časopisa «Neue Mode», 8/1980.
|