5 jaja
150 g šećera
1 vanilin šećer
150 g margarina
sok pola limuna
1 Zitroback (sušena limunova kora, proizvođač: Schwartau) ili naribana kora pola limuna
50 g griza
750 g svježeg sira
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
+
100 g ploški ananasa iz konzerve
100 g dinje
pola banane + 1 žlica limunovog soka
crveno voće po želji: nar ili trešnje ili višnje (svježe ili iz kompota)
+
1 prozirni preljev za torte
+
kokosovo brašno
Žumanjke odvojite od bjelanjaka.
Sir dobro ocijedite i zdrobite (ispasirajte ga).
Izmiksajte maslac sobne temperature s obje vrste šećera, limunovim sokom i Zitrobackom. Dodajte jedan po jedan žumanjak, stalno miksajući.
Smjesi dodajte griz, prašak za puding, prašak za pecivo, prstohvat soli i zdrobljeni sir. Izmiksajte u glatku smjesu.
Od posoljenih bjelanjaka istucite snijeg i umiješajte ga u smjesu od sira.
Kalup za tortu obložite papirom za pečenje. Papir namastite i pobrašnite pa ulijte smjesu.
Ploške ananasa prepolovite po sredini.
Od dinje izdubite kuglice.
Bananu narežite na ploške i nakapajte limunovim sokom.
Očistite nar. Ako koristite trešnje ili višnje izvadite mu koštice.
Prepolovljene ploške ananasa složite uz rub kalupa, prerezani dio okrenut prema kalupu. Rupe u sredini prerezanih koluta napunite očišćenim trešnjama ili višnjama ili narom.
Prema sredini torte složite kuglice dinje i ploške banane.
Ukrasite s još nekoliko trešanja, višanja ili narom.
Kolač pecite na 175 stupnjeva 60-90 minuta. Pečeni kolač ostavite da se ohladi, najbolje preko noći.
Po želji pečeni kolač ukrasite bananama koje ste nakapali limunovim sokom ili nekim drugim voćem.
Na soku iz kompota od ananasa skuhajte prozirni preljev prema uputi i prelijte ga po torti.
Kad se preljev stvrdne tortu malo posipajte kokosovim brašnom.
*Recept se temelji na receptu iz časopisa Lisa – Čarolija okusa, 16. 12. 2004.
Slični recepti
Mramorni kolač od sira
Torta od sira i bijele čokolade
|