4 velike paprike ili 7-8 malih paprika
120 g kus-kusa (ili prosa, bulgura, quinoe, leće…)
100 g tikvice
1 češanj češnjaka
1 manji crveni luk
3 žlice umaka od rajčice
2 žlice nasjeckanog peršinovog lišća
sol, papar
250 ml vode
1 čajna žlica Vegete
Umak od jogurta
1 jogurt
1 češanj češnjaka
1 žlica nasjeckanog peršinovog lišća
sol, papar
tabasco
Paprike operite i prerežite ih na pola po dužini i izvadite koštice.
Kus-kus prelijte s 250 ml kipuće, posoljene, slane vode i ostavite da odstoji 15ak min (pokriven).
Tikvicu operite i narežite na kockice.
Obje vrste luka nasjeckajte i popržite na maslacu.
Dodajte tikvice i lagano pirjajte da tikvice omekšaju. Maknite s vatre i umiješajte kus-kus, dodajte umak od rajčice, peršinovo lišće i začine.
Pripremljenom smjesom punite paprike.
Punjene paprike složite u vatrostalnu posudu.
Vodu pomiješajte s Vegetom i ulijte oko paprika.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 30-35 min.
Jogurt pomiješajte sa zdrobljenim češnjakom. Dodajte sol, papar, peršinovo lišće i par kapi Tabasca.
*Recept se temelji na receptu iz časopisa «Brigitte»; 8/2004.
U originalnom receptu se umjesto tikvica stavlja poriluk; možete stavljati i drugo povrće.
Umjesto kus-kusa možete upotrebljavati i npr. proso, bulgur, quinou, leću.
Razlika je u količini vode potrebnoj za prelijevanje/kuhanje, držite se uputa s pakiranja.
Ovisno o vrsti, leću je potrebno večer prije namočiti u hladnu vodu i drugi dan skuhati.
Recepti za punjene paprike
Paprike punjene kukuruzom
Paprike punjene šampinjonima i rižom
Paprike punjene tjesteninom i mozzarellom
Rizi-bizi paprike
Recepti s kus-kusom, prosom, quinoom...
Mahune s prosom
Popečci od quinoe i Popečci od prosa s koricom od sezama, kikirikija ili cornflakesa
Rajčice punjene bulgurom (ili kus-kusom)
Salata od kus kusa (ili bulgura ili prosa)
Salata od kus-kusa s tikvicama i umakom od avokada
Zamotuljci od blitve s kus-kusom ili bulgurom ili quinoom...
Zapečeni kus-kus s povrćem i umakom
|