Biskvit
3 jaja
60 g šećera
60 g glatkog brašna
Preljev za biskvit
50 ml vode
30 g šećera
1 čajna žlica iscijeđenog limunovog soka
Krema
100 ml vode
100 ml iscijeđenog limunovog soka
sitno naribana kora pola limuna
150 g šećera
1 l biljnog šlaga/slatkog vrhnja
Voćni preljev 1
225 g smrznutog šumskog voća (ili svježeg)
200 ml vode
2 prozirna preljeva za tortu
150 g šećera
Voćni preljev 2
225 g smrznutog šumskog voća (može i svježe)
200 ml vode
2 prozirna preljeva za torte
150 g šećera
Za posipanje
1 žlica kokosovog brašna
Za biskvit, odvojite žumanjke od bjelanjaka.
Od posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg.
Žumanjke pjenasto izmiksajte s 30 g šećera. Dodajte snijeg, preostali šećer i brašno i kratko promiješajte.
Kalup promjera 24-.26 cm obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite pa ulijte smjesu.
Pecite 20ak min u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.
Preljev za biskvit: prokuhajte sve sastojke i ostavite da se ohladi.
Za kremu, u loncu izmiješajte vodu, sok, limunovu koru i šećer pa prokuhajte. Ostavite da se potpuno ohladi.
Izmiksajte šlag pa mu dodajte potpuno hladnu tekućinu i dobro izmiksajte.
Kalup za tortu obložite papirom za pečenje.
Ovisno o veličini kalupa moguće je da će torta biti viša od stranica kalupa. Ja sam koristila kalup promjera 24 cm i morala sam «povisiti» stranice pomoću papira za pečenje – oko 2 cm.
U kalup stavite biskvit i natopite ga hladnim preljevom. Na biskvit namažite polovicu kreme. Stavite u hladnjak na 20ak min.
Ostatak kreme nemojte stavite u hladnjak da se ne bi previše stvrdnula.
Za Voćni preljev 1, voće ispasirajte pa ga procijedite kroz gazu da odstranite koštice i kožicu.
Procijeđenu tekućinu pomiješajte s vodom.
Preljev pomiješajte sa šećerom i onda mu dodajte pripremljenu tekućinu. Kuhajte na laganoj vatri stalno miješajući da zakuha.
Maknite s vatre i hladite par minuta stalno miješajući.
Izvadite kalup iz hladnjaka i po kremi rasporedite preljev. Stavite u hladnjak na 20ak min da se preljev stvrdne.
Kad se preljev stvrdne po njemu razmažite ostatak kreme koja nije bila u hladnjaku.
Stavite u hladnjak na 20ak min.
Za Voćni preljev 2: pripremite ga kao i Voćni preljev 1.
Kad ste ga malo ohladili miješajući ga par minuta pažljivo ga prelijte preko kreme.
Tortu stavite u hladnjak na 3-4 sata.
Izvadite tortu iz kalupa, odlijepite papir.
Tortu posipajte kokosovim brašnom.
*Recept se temelji na receptu iz časopisa Glorija.
|