200 g krumpira
200 g graška
200 g mrkve
50 g margarina
50 g brašna
200 ml mlijeka
sol, papar
muškatni oraščić
1 jaje
1-2 žlice krušnih mrvica
za paniranje:
brašno, krušne mrvice
jaja
ulje za prženje
Krumpir ogulite i narežite na kockice.
Mrkvu očistite, operite i narežite na kockice.
Krumpir, mrkvu i grašak skuhajte u posoljenoj vodi.
Kuhano povrće ocijedite i ostavite da se ohladi.
U loncu zagrijte margarin, dodajte brašno i kratko popržite. Dodajte mlijeko i miješajte pjenjačom, kuhajte oko 1 min da se smjesa zgusne.
Maknite s vatre i umiješajte sol, papar i muškatni oraščić.
Ostavite smjesu da se malo ohladi pa umiješajte jaje i krušne mrvice, po potrebi dodajte još začina.
Dodajte povrće i promiješajte. Ostavite smjesu da stoji 10ak min.
Ako je smjesa previše gnjecava dodajte još krušnih mrvica. Vlažnim rukama oblikujte popečke.
Popečke uvaljajte u brašno, pa u razmućena jaja, pa opet u brašno ili krušne mrvice.
U dubokoj tavi zagrijte ulje. Pržite popečke s jedne i druge strane na umjerenoj temperaturi da dobiju zlatastu koricu.
Pečene popečke stavljajte na papirnati ubrus da upije višak masnoće.
*Recept se temelji na receptu iz kuharice Sojino meso, Gandalf, Zagreb, 1995.
|