Biskvit
6 jaja
100 g šećera
80 g brašna
20 g gustina
1 žlica kakaa
pola paketića praška za pecivo
Krema
2 žumanjka
100 g šećera
1 prašak za puding od vanilije
500 ml mlijeka
250 g margarina
300 g Nutelle
Smjesa za oblaganje torte
150 g mlijeka u prahu
150 g šećera u prahu
3 žlice ulja
3 žlice vode
crvena prehrambena boja
Smjesa za miševe
100 g mlijeka u prahu
100 g šećera u prahu
2 žlice ulja
2 žlice vode
kakao ili smeđa prehrambena boja
+
srebrne perlice za oči i njušku
Za biskvit, odvojite žumanjke od bjelanjaka. Od posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg.
Žumanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom. Dodajte obje vrste brašna pomiješane s kakaom i praškom. Kuhačom umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Kalup promjera 22-24 cm namastite i pobrašnite pa u njega ulijte smjesu. Pecite oko pola sata u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.
Pečeni biskvit izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi.
Za kremu, žumanjke umutite sa šećerom, dodajte 50 ml mlijeka i prašak za puding.
450 ml mlijeka zakuhajte i u njemu skuhajte puding.
Smjesu ohladite.
U ohlađenu smjesu umiksajte margarin sobne temperature i Nutellu.
Ohlađeni biskvit prerežite dva puta vodoravno da dobijete tri kore.
Kore slijepite kremom, a ostatkom kreme omažite tortu izvana.
Tortu stavite u hladnjak na 3-4 sata.
Izvadite tortu iz hladnjaka. Odrežite trokutastu šnitu i stavite ju na tortu.
Smjesa za oblaganje torte
Sve sastojke rukama umijesite da dobijete glatku masu.
Odvojite 1/3 smjese, stavite ju između dva komada prozirne folije i tanko ju razvaljajte.
U preostale 2/3 smjese umiješajte crvenu boju, dobro premijesite smjesu. Razvaljajte ju između dva komada prozirne folije.
Od bijele smjese izrežite odgovarajuće komade i njima obložite toru tamo gdje ste odrezali šnitu i tu šnitu obložite na mjestu gdje ste ju rezali. Kad obložite tortu tom smjesom vrškom noža napravite male udubine – da izgleda kao sir.
Crvenom smjesom obložite tortu odozgo i sa strane (smjesa bi trebala biti pomalo «kričave» crvene boje kakve je ovitak kupovnog sira).
Smjesa za miševe
Od mlijeka u prahu, šećera, ulja, vode i kakaa ili boje umijesite glatku smjesu. Ako kakao previše isuši smjesu dodajte još malo ulja ili vode.
Od smjese oblikujte miševe: mali valjak za tijelo, na jednoj strani napravite «špičastu» njušku, sa strane stavite okrugle uši, a otraga rep. Za oči stavite perle, a i na vrh njuške možete staviti perlicu.
(Miševe napravite brzo da s smjesa ne stvrdne i ne osuši. Ako se stvrdne, uši, rep i perlice se neće držati, odljepljivat će se. Ako se to dogodi možete ih zalijepiti pomoću malo umućenog bjelanjaka ili šauma od snijega od bjelanjaka i šećera u prahu.)
*Recept je iz kuharice Najljepše torte Lijepe naše, I. M. A. promet d.o.o., Gornji Stupnik.
|