600 g krumpira
500 g mahuna
1 veći crveni luk
2 češnja češnjaka
2 žlice maslaca
400 ml vode + pola kocke za juhu ili 1 čajna žlica Vegete
komad đumbira (veličine oko 2 cm)
125 ml bijelog vina
1 žlica curryja u prahu
250 g rajčice
1 žlica brašna/gustna
100 ml kiselog vrhnja
kajenski papar
sol
Krumpir operite, ogulite i narežite na kockice. Skuhajte ga u slanoj vodi.
Kuhani krumpir ocijedite i ostavite da se malo ohladi.
Mahune operite, očistite i narežite na komade. Skuhajte ih u posoljenoj vodi. Kuhane mahune ocijedite i ostavite da se malo ohladi.
Rajčice operite, zarežite im kožu ukriž i prelijte ih kipućom vodom. Ogulite im kožu, odstranite im vodenasti dio sa sjemenkama, pa ih narežite na kockice.
Obje vrste luka očistite i sitno nasjeckajte. Ispržite ih na zagrijanom maslacu.
Đumbir ogulite i nasjeckajte ga na sasvim sitne kockice. Dodajte ga poprženom luku i kratko popržite.
Dodajte krumpir i mahune.
Ulijte vino, vodu i izmrvljenu kocku za juhu, ostavite da zakuha.
Začinite currry prahom, kajenskim paprom i solju.
Dodajte narezanu rajčicu i vrhnje, promiješajte i još jednom ostavite da zakuha.
Brašno razmutite u malo hladne vode pa i njega dodajte i kratko prokuhajte da se jelo lagano
zgusne.
Po potrebi začinite solju, kajenskim paprom i curry prahom.
*Recept je iz časopisa Lisa – Čarolija okusa, 18. 5. 2006.
Jela od mahuna
Ligurijska salata od krumpira i tjestenine
Mahune s prosom
Mahune s umakom od slanutka
Savijača s mahunama
Tjestenina s mahunama
Vijenac od riže, mrkve i mahuna
Zapečene mahune s krumpirom na umaku
Zapečene mahune s mozzarellom
Povrće na mileramu
Schnüsch – varivo iz sjeverne Njemačke
|