150 g riže
1/2 kocke za juhu
10ak velikih listova blitve
1 manji crveni luk
2 češnja češnjaka
1 mala mrkva
1 mali poriluk
(fakultativno: 1 celer, 100 g)
4 žlice bučinih sjemenki
40 g naribanog parmezana
2-3 grančice peršinovog lišća
sol, papar
korijandar u prahu
muškatni oraščić
1 žlica rastopljenog maslaca
100 ml vode – pola čajne žlice Vegete
Blitvi odrežite stabljiku do mjesta gdje počinje zeleni dio. Ako je središnji bijeli dio između zelenih dijelova lista jako debeo, možete i njega odrezati. Ipak, list blitve lakše je skuhati ako ne odrežete taj bijeli dio, jer inače morate paziti da se zeleni dijelovi doslovno ne razdvoje i raspadnu za vrijeme kuhanja. (Taj bijeli dio možete odrezati kad se list skuha.)
Zakuhajte vodu u odgovarajućem loncu. Kipuću vodu posolite i u nju stavite jedan zeleni list, kuhajte ga 30ak sekundi. List pažljivo izvadite iz kipuće vode (rupičastom žlicom) i odmah ga prelijte hladnom vodom ili stavite u zdjelu s hladnom vodom. Izvadite ga iz vode i raširite na krpu ili pladanj i ostavite da se ocijedi. Na isti način skuhajte i ostale zelene listove.
Skuhajte rižu u vodi u koju ste ubacili kocku za juhu.
Rižu stavite u cjedilo i ostavite da se ocijedi i ohladi.
Odreezanu stabljiku blitve nasjeckajte na kockice.
Obje vrste luka očistite i sitno nasjeckajte.
Očistite i operite mrkvu i narežite ju na male listiće.
Poriluk razrežite na pola po dužini i dobro ga operite, narežite ga na rezance.
(Ako koristite celer, ogulite ga i operite i narežite na tanke kockice.)
Zagrijte ulje i na njemu popržite obje vrste luka. Dodajte mrkvu i poriluk, narezanu stabljiku blitve (i celer) i popržite.
U suhoj tavi popržite bučine sjemenke.
Peršinovo lišće operite, osušite i nasjeckajte.
Rižu pomiješajte s poprženim povrćem, bučinim sjemenkama, peršinovim lišćem i parmezanom. Začinite solju, paprom, korijanderom i muškatnim oraščićem.
Ako je bijeli dio u sredini lista blitve jako debeo, a niste ga odrezali prije kuhanja, možete ga sada odrezati.
Zelene dijelove lista malo preklopite jedan preko drugoga.
Na jedan kraj lista žlicom stavite hrpicu nadjeva, dugačke krajeve lista preklopite malo preko nadjeva da ne bi izlazio.
Počevši s kraće strane zarolajte list.
Namastite posudu za pečenje i u nju stavite zamotuljke.
Premažite ih rastopljenim maslacem i zalijte vodom pomiješanom s Vegetom (ili juhom). Pokrijte aluminijskom folijom.
Pecite u zagrijanoj pećnici oko 25 min.
*Recept je iz časopisa Lisa – Čarolija okusa, 17. 7. 2003.
Recepti s cijelom blitvom
Lazanje od blitve
Rižoto s blitvom
Torta-složenac od riže i blitve
Zapečena blitva s krumpirom
Zamotuljci s blitvom
Bešamel blitva
Zamotuljci od blitve s kus-kusom ili bulgurom ili quinoom...
|