Za 2 osobe
140 g blitve
2 ljutike ili 1 srednji crveni luk
2 žlice ulja
160 g riže
500 ml vode
1 žlica Vegete ili kocka za juhu
100 g maslaca
sol, papar
parmezan za posipanje
Blitvi trokutasto odrežite središnji bijeli dio i stabljiku.
Zelene dijelove blitve operite i blanširajte ih 2 min u posoljenoj kipućoj vodi. A onda ih prelijte hladnom vodom i ocijedite. Rukama istisnite što je moguće više vode iz njih pa ih nasjeckajte nožem.
Bijele dijelove operite i nasjeckajte na trakice/kockice.
Luk očistite i nasjeckajte.
U loncu zagrijte ulje i popržite luk. Dodajte rižu i kratko popržite. Dodajte narezane bijele dijelove blitve pa zalijte vodom, dodajte Vegetu ili izmrvljenu kocku.
Kuhajte 15 min na srednjoj temperaturi miješajući.
Dodajte nasjeckane zelene dijelove blitve i kuhajte još 2-5 min, pazeći da riža ostane čvrsta.
Maknite rižoto s vatre i dodajte maslac i začinite, promiješajte i ostavite pokriveno 1-2 min.
Poslužite posipano naribanim parmezanom.
*Recept se temelji na receptu iz časopisa «Dobar tek», travanj/svibanj, 2005.
Recepti s cijelom blitvom
Lazanje od blitve
Torta-složenac od riže i blitve
Zamotuljci od blitve punjeni rižom
Zamotuljci od blitve s kus-kusom ili bulgurom ili quinoom...
Zapečena blitva s krumpirom
...
|