2 male tikvice (svaka maksimalno 350 g)
300 g tvrdog naribanog sira (Gauda, Emmentaler...)
300 ml mlijeka
pola čajne žlice Vegete
Tikvice operite i odrežite im krajeve. Nemojte ih guliti, eventualno odrežite oštećenu koru. Tikvice prerežite po dužini i kuhajte ih u slanoj vodi 8-10 min (ovisno o vrsti tikvica, ali nemojte ih raskuhati, trebaju ostati malo tvrde).
Kuhane tikvice ocijedite i ostavite ih da se ohlade.
Žlicom izvadite središnji dio s košticama iz tikvica (ali samo dio s košticama, a ne i mesnati dio tikvice).
Dio s košticama sameljite u multipraktiku. Samljevenoj smjesi dodajte pola čajne žlice Vegete i 300 ml mlijeka.
U namaštenu posudu posložite tikvice i napunite ih ribanim sirom.
Tikvice prelijte pripremljenim umakom i zapecite na 200 stupnjeva da se sir zapeče.
Umaku u kojem su se tikvice pekle po potrebi dodajte začine i poslužite uz tikvice.
Po želji, tikvice posipajte naribanim sirom.
Jela od tikvica
Gratin od tikvica (i patlidžana)
Kruh s tikvicama
Lazanje od tikvica (i patlidžana)
Musaka od tikvica i riže
Pohana jaja s tikvicama
Pohane tikvice sa sirom
Punjeni cvjetovi tikvica
Rajčice punjene krumpirom, blitvom i tikvicama
Salata od kus-kusa s tikvicama i umakom od avokada
Salata od riže i tikvica
Složenac od krumpira i tikvica
Složenac od palente i tikvica
Složenac od tikvica (patlidžana)
Tikvice punjene krumpirom
Zapečene rajčice s tikvicama
Zapečeni složenac od tikvica
|