Tijesto
200 g marcipana
250 g margarina
200 g šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
1 čajna žlica cimeta
4 jaja
150 g brašna
1 prašak za pecivo
2-3 žlice kakaa
200 g ušećerenog đumbira
80 ml ruma
Premaz, ukrašavanje
3 žlice pekmeza od marelice
100 g čokolade za kuhanje nasjeckane na štapiće/listiće
Đumbir narežite na kockice i prelijte rumom, ostavite da se moči 20ak min.
U posudu za miksanje natrgajte marcipan i dodajte mekani margarin pa dobro izmiksajte. Postupno dodavajte obje vrste šećera, sol i cimet, stalno miksajući.
Miksajte da dobijete glatku smjesu, a onda dodajte jedno po jedno jaje, dobro izmiksajte nakon dodavanja svakog jajeta.
Ocijedite đumbir iz ruma, rum sačuvajte.
Pomiješajte brašno s kakaom i praškom pa prosijajte. Umiješajte ih u dva navrata u smjesu od jaja naizmjence s rumom, miksajući na srednjoj brzini.
Kuhačom umiješajte đumbir.
Kalup za tortu (promjera 24-26 cm) namastite i pobrašnite pa u njega ulijte smjesu.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 170 stupnjeva oko 1 sat.
Kolač ostavite da se 10 min hladi u kalupu, a onda ga izvadite i ostavite da se potpuno ohladi.
Pekmez ugrijte na laganoj vatri (po potrebi ga prije toga protisnite kroz napravu za pasiranje) i njime premažite hladni kolač.
Posipajte čokoladom.
*Recept se temelji na receptu iz kuharice: Čokoladni kolači, Dr. Oetker Verlag KG, Bielefeld, 2008.
U Zagrebu ušećereni đumbir možete kupiti npr. na tržnici Kvatrić (štand sa suhim voćem, orašastim plodovima, lećom...), na tržnici Dolac (štand trgovačke radnje "Agro - kutić"), a može ga se naći i na drugim tržnicama.
Slični recepti
Kocke od čokolade i đumbira
|