700 g krumpira
8-10 većih rajčica
150 g blitve
300 g tikvica
60 g oguljenih badema
60 g Fete (ali može i neki tvrdi sir)
5 žlica ulja
1 češanj češnjaka
1 manji crveni luk
3 žlice creme fraiche ili kiselog vrhnja
2 žlice margarina
muškatni oraščić
sol, papar
Rajčice operite i odrežite im vrh. Čajnom žlicom ih pažljivo izdubite. Koštice, sok koji se iscijedio iz rajčica te polovicu mesa rajčica sačuvajte, a drugu polovicu možete zamrzmuti i upotrijebiti za nešto drugo.
Trokutasto odrežite središnji bijeli dio blitve i stabljiku.
Bijeli dio blitve se ne upotrebljava u ovom receptu pa ga možete upotrijebizi za nešto drugo.
Zeleni dio blitve operite i kuhajte 2 min u vrućoj posoljenoj vodi. Isperite ju hladnom vodom i dobro ocijedite. Usitnite ju u multipraktiku (ili pomoću štapnog miksera) zajedno sa sirom, sačuvanim mesom rajčica, 4 žlice ulja, bademima i obje vrste luka. Začinite soli i paprom.
Tikvicama odrežite krajeve i narežite ih na kockice 1 cm x 1 cm. Ispržite ih na 1 žlici ulja i začinite soli i paprom, ostavite ih na papirnatom ubrusu da upije višak masnoće.
Krumpir ogulite i skuhajte u posoljenoj vodi. Zdrobite ga u pire pa mu dodajte creme fraiche i margarin te začinite soli, paprom i muškatnim oraščićem.
Rajčice naizmjenično punite slojevima pire krumpira, kockicama tikvica i pireom od blitve. Završite pire krumpirom i stavite «poklopac» od rajčice.
Vatrostalnu posudu namastite i u nju složite rajčice. Ako vam je ostalo kockica poprženih tikvica pobacajte ih između rajčica. Pecite ih 15 min na 220 stupnjeva.
*Recept se temelji na receptu iz njemačkog časopisa «Brigitte», 8/2005.
Umjesto da ih pržite, tikvice možete blanširati u vrućoj slanoj vodi 2 min, pa neće biti masne.
Sok i meso rajčica koje ste izdubili možete zamrznuti te iskoristiti za pripremu umaka.
Recepti za punjene rajčice
Rajčice punjene rižom i blitvom
Rajčice punjene rižom i sirom
|