![Image and video hosting by TinyPic](http://i35.tinypic.com/213exl3.jpg)
10 velikih listova blitve
1 mali crveni luk
2 češnja češnjaka
(1 mrkva, nije obavezno)
70 g kus-kusa (ili bulgura ili quinoe ili prosa ili leće)
sol, papar
1 limun
1-2 male rajčice
Blitvi odrežite stabljiku do mjesta gdje počinje zeleni dio. Ako je središnji bijeli dio između zelenih dijelova lista jako debeo, možete i njega odrezati. Ipak, list blitve lakše je skuhati ako ne odrežete taj bijeli dio, jer inače morate paziti da se zeleni dijelovi doslovno ne razdvoje i raspadnu za vrijeme kuhanja. (Taj bijeli dio možete odrezati kad se list skuha.)
Zakuhajte vodu u odgovarajućem loncu. Kipuću vodu posolite i u nju stavite jedan zeleni list, kuhajte ga 20-30 sekundi. List pažljivo izvadite iz kipuće vode (rupičastom žlicom) i odmah ga prelijte hladnom vodom ili stavite u zdjelu s hladnom vodom. Izvadite ga iz vode i raširite na krpu ili pladanj i ostavite da se ocijedi. Na isti način skuhajte i ostale zelene listove.
Bijelu stabljiku blitve nasjeckajte na kockice.
Obje vrste luka očistite i nasjeckajte.
(Ako upotrebljavate mrkvu, očistite ju i narežite na male kockice.)
U loncu zagrijte malo ulja pa dodajte obje vrste luka, kockice blitve i mrkvu. Kratko popržite.
Ako koristite kus-kus ili bulgur, dodajte ga u smjesu od poprženog luka i zalijte s 350 ml vode i dodajte 1 čajnu žlicu Vegete. Kuhajte na slaboj vatri, 3-5 min, da bulgur ili kus-kus upiju vodu.
Maknite s vatre, začinite i ostavite da se malo ohladi.
Ako koristite quinou, stavite ju u gusto cjedilo i operite vrućom vodom. Dodajte ju na vruće ulje zajedno s obje vrste luka i narezanom blitvom. Kratko popržite, pa zalijte s 500 ml vode i dodajte 1 čajnu žlicu Vegete, kuhajte na slaboj vatri oko 25 min, po potrebi podlijte vodom.
Maknite s vatre, začinite i ostavite da se malo ohladi.
Ako koristite proso, stavite ga na vruće ulje zajedno s obje vrste luka i narezanom blitvom. Kratko popržite, pa zalijte s 500 ml vode i dodajte 1 čajnu žlicu Vegete, kuhajte na slaboj vatri 20ak min, po potrebi podlijte vodom.
Maknite s vatre, začinite i ostavite da se malo ohladi.
Ako koristite leću, namočite ju preko noći u hladnu vodu. Sutradan ju ocijedite i dodajte ju na vruće ulje zajedno s obje vrste luka i narezanom blitvom. Kratko popržite, a onda ju zalijte vodom i dodajte Vegetu.
Vrijeme kuhanja ovisi o vrsti leće, a samim time i količina vode koja se dodaje. Crvena leća se najbrže skuha.
Maknite s vatre, začinite i ostavite da se malo ohladi.
Na kuhinjsku krpu pažljivo raširite list blitve, po potrebi ga osušite papirnatim ubrusom.
Ako je bijeli dio u sredini jako debeo, a niste ga odrezali prije kuhanja, možete ga sada odrezati.
![Image and video hosting by TinyPic](http://i38.tinypic.com/efhwcm.jpg)
Zelene dijelove lista malo preklopite jedan preko drugoga.
![Image and video hosting by TinyPic](http://i35.tinypic.com/jtqufa.jpg)
Na jedan kraj lista žlicom stavite hrpicu nadjeva, dugačke krajeve lista preklopite malo preko nadjeva da ne bi izlazio.
![Image and video hosting by TinyPic](http://i34.tinypic.com/2j1nf35.jpg)
Počevši s kraće strane zarolajte list.
![Image and video hosting by TinyPic](http://i37.tinypic.com/25g8px5.jpg)
Posudu za pečenje namastite i u nju, jedan do drugog, slažite zamotuljke.
Po želji, zamotuljke možete posipati naribanim sirom.
Limun operite u vrućoj vodi i narežite ga na okrugle kriške.
Rajčicu operite i narežite na okrugle kriške.
Naizmjence, na 5 zamotuljaka stavite krišku limuna, a na ostale krišku rajčice.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva 20ak min.
Poslužite odmah.
*Recept se temelji na receptu iz časopisa "Burda Moden".
Recepti s cijelom blitvom
Lazanje od blitve
Rižoto s blitvom
Torta-složenac od riže i blitve
Zapečena blitva s krumpirom
Zamotuljci s blitvom
Bešamel blitva
Zamotuljci od blitve punjeni rižom
Recepti s kus-kusom, prosom, quinoom...
Mahune s prosom
Popečci od quinoe i Popečci od prosa s koricom od sezama, kikirikija ili cornflakesa
Salata od kus kusa (ili bulgura ili prosa)
Salata od kus-kusa s tikvicama i umakom od avokada
Zapečeni kus-kus s povrćem i umakom
|