Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Zamotuljci od blitve s kus-kusom ili bulgurom ili quinoom…

Image and video hosting by TinyPic


10 velikih listova blitve
1 mali crveni luk
2 češnja češnjaka
(1 mrkva, nije obavezno)
70 g kus-kusa (ili bulgura ili quinoe ili prosa ili leće)
sol, papar

1 limun
1-2 male rajčice


Blitvi odrežite stabljiku do mjesta gdje počinje zeleni dio. Ako je središnji bijeli dio između zelenih dijelova lista jako debeo, možete i njega odrezati. Ipak, list blitve lakše je skuhati ako ne odrežete taj bijeli dio, jer inače morate paziti da se zeleni dijelovi doslovno ne razdvoje i raspadnu za vrijeme kuhanja. (Taj bijeli dio možete odrezati kad se list skuha.)

Zakuhajte vodu u odgovarajućem loncu. Kipuću vodu posolite i u nju stavite jedan zeleni list, kuhajte ga 20-30 sekundi. List pažljivo izvadite iz kipuće vode (rupičastom žlicom) i odmah ga prelijte hladnom vodom ili stavite u zdjelu s hladnom vodom. Izvadite ga iz vode i raširite na krpu ili pladanj i ostavite da se ocijedi. Na isti način skuhajte i ostale zelene listove.

Bijelu stabljiku blitve nasjeckajte na kockice.
Obje vrste luka očistite i nasjeckajte.
(Ako upotrebljavate mrkvu, očistite ju i narežite na male kockice.)

U loncu zagrijte malo ulja pa dodajte obje vrste luka, kockice blitve i mrkvu. Kratko popržite.

Ako koristite kus-kus ili bulgur, dodajte ga u smjesu od poprženog luka i zalijte s 350 ml vode i dodajte 1 čajnu žlicu Vegete. Kuhajte na slaboj vatri, 3-5 min, da bulgur ili kus-kus upiju vodu.
Maknite s vatre, začinite i ostavite da se malo ohladi.

Ako koristite quinou, stavite ju u gusto cjedilo i operite vrućom vodom. Dodajte ju na vruće ulje zajedno s obje vrste luka i narezanom blitvom. Kratko popržite, pa zalijte s 500 ml vode i dodajte 1 čajnu žlicu Vegete, kuhajte na slaboj vatri oko 25 min, po potrebi podlijte vodom.
Maknite s vatre, začinite i ostavite da se malo ohladi.

Ako koristite proso, stavite ga na vruće ulje zajedno s obje vrste luka i narezanom blitvom. Kratko popržite, pa zalijte s 500 ml vode i dodajte 1 čajnu žlicu Vegete, kuhajte na slaboj vatri 20ak min, po potrebi podlijte vodom.
Maknite s vatre, začinite i ostavite da se malo ohladi.

Ako koristite leću, namočite ju preko noći u hladnu vodu. Sutradan ju ocijedite i dodajte ju na vruće ulje zajedno s obje vrste luka i narezanom blitvom. Kratko popržite, a onda ju zalijte vodom i dodajte Vegetu.
Vrijeme kuhanja ovisi o vrsti leće, a samim time i količina vode koja se dodaje. Crvena leća se najbrže skuha.
Maknite s vatre, začinite i ostavite da se malo ohladi.


Na kuhinjsku krpu pažljivo raširite list blitve, po potrebi ga osušite papirnatim ubrusom.

Ako je bijeli dio u sredini jako debeo, a niste ga odrezali prije kuhanja, možete ga sada odrezati.
Image and video hosting by TinyPic

Zelene dijelove lista malo preklopite jedan preko drugoga.
Image and video hosting by TinyPic

Na jedan kraj lista žlicom stavite hrpicu nadjeva, dugačke krajeve lista preklopite malo preko nadjeva da ne bi izlazio.
Image and video hosting by TinyPic

Počevši s kraće strane zarolajte list.
Image and video hosting by TinyPic

Posudu za pečenje namastite i u nju, jedan do drugog, slažite zamotuljke.
Po želji, zamotuljke možete posipati naribanim sirom.

Limun operite u vrućoj vodi i narežite ga na okrugle kriške.
Rajčicu operite i narežite na okrugle kriške.

Naizmjence, na 5 zamotuljaka stavite krišku limuna, a na ostale krišku rajčice.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva 20ak min.
Poslužite odmah.


*Recept se temelji na receptu iz časopisa "Burda Moden".


Recepti s cijelom blitvom
Lazanje od blitve
Rižoto s blitvom
Torta-složenac od riže i blitve
Zapečena blitva s krumpirom


Zamotuljci s blitvom
Bešamel blitva
Zamotuljci od blitve punjeni rižom


Recepti s kus-kusom, prosom, quinoom...
Mahune s prosom
Popečci od quinoe i Popečci od prosa s koricom od sezama, kikirikija ili cornflakesa
Salata od kus kusa (ili bulgura ili prosa)
Salata od kus-kusa s tikvicama i umakom od avokada
Zapečeni kus-kus s povrćem i umakom



Post je objavljen 15.07.2008. u 10:38 sati.