I. dio
4 jaja
150 g šećera
100 g margarina
100 g mljevenih oraha
4 žlice brašna
pola čajne žlice praška za pecivo
II. dio
6 bjelanjaka
4 žlice šećera
1 žlica ulja
4 žlice brašna
III. dio
4 žumanjka
1 jaje
4 žlice brašna
4 žlice šećera
pola čajne žlice praška za pecivo
Sirup
200 ml vode
100 g šećera
sok 1 limuna
Glazura
150 g čokolade za kuhanje
70 g margarina
1 čajna žlica ulja
Za I. dio, odvojite žumanjke od bjelanjaka.
Od posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg.
Izmiksajte žumanjke sa šećerom i margarinom. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo pa ga naizmjence s orasima i snijegom od bjelanjaka umiješajte u smjesu od žumanjaka.
Lim (22 cm x 34 cm) namastite i pobrašnite, pa u njega ulijte I. dio.
Za II. dio, od posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg. Postupno dodajte šećer i miksajte da se rastopi, dodajte ulje i brašno. Smjesu pažljivo rasporedite po I. dijelu.
Za III. dio, izmiksajte žumanjke s jajetom i šećerom. Lagano umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo. Smjesu pažljivo rasporedite po II. dijelu.
Sve zajedno pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.
Vrući kolač nabockajte vilicom i prelijte hladnim sirupom.
Za sirup, sve sastojke stavite u lonac, miješajte da se šećer rastopi, kad zakuha maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
Za glazuru, rastopite nasjeckanu čokoladu zajedno s margarinom i uljem, malo ju ohladite i prelijte po ohlađenom kolaču.
|