200 g mahuna
135 g slanutka iz limenke (ili skuhanog)
2 češnja češnjaka
1 veliki crveni luk
2 žlice tahin paste (umak od sezama, može se kupiti u trgovinama zdrave hrane)
sok 1 limuna
1 žlica maslinovog ulja
1 paprika
komadić hrena
sol, papar
Operite, očistite i narežite mahune.
Skuhajte ih u slanoj vodi. Stavite ih u cjedilo, prelijte hladnom vodom i ostavite da se ocijede.
Očistite obje vrste luka.
Ocijedite slanutak iz limenke.
Ako koristite svježi slanutak, prelijte ga hladnom vodom i ostavite da stoji tako preko noći.
Sutradan ga kuhajte oko 1 sat.
Slanutak usitnite u multipraktiku, zajedno s 2-3 žlice vode iz limenke (odnosno vode od kuhanja, a možete upotrijebiti i juhu), češnjakom i polovicom crvenog luka, da dobijete pastu.
Umiješajte tahin, limunov sok i maslinovo ulje. Dodajte sol i papar.
Ako je smjesa pregusta, možete dodati još juhe ili tekućine iz limenke.
Papriku operite, očistite i narežite na tanke prutiće. Polovicu crvenog luka narežite na rezance.
Ogulite hren i sitno ga naribajte i umiješajte u umak od slanutka (možete upotrijebiti i kupovni umak od hrena iz staklenke).
Rasporedite hladne ocijeđene mahune, papriku i luk na 4 tanjura.
Po povrću rasporedite malo umaka od slanutka. Ostatak umaka poslužite u posudi za umak.
Uz jelo poslužite peciva sa sezamovim ili suncokretovim sjemenkama.
*Recept je iz časopisa Lisa: Čarolija okusa, 17. 7. 2003.
Jela od mahuna
Curry od krumpira i mahuna
Ligurijska salata od krumpira i tjestenine
Mahune s prosom
Savijača s mahunama
Tjestenina s mahunama
Vijenac od riže, mrkve i mahuna
Zapečene mahune s krumpirom na umaku
Zapečene mahune s mozzarellom
Povrće na mileramu
Schnüsch – varivo iz sjeverne Njemačke
|