200 g riže (okruglog zrna)
100 g šećera
1 vanilin šećer
1 l mlijeka
3 žlice ruma
2 žumanjka
1 konzerva kompota od ananasa (koluti)
40 g maslaca + za kalup
Rižu prelijte vrućom vodom i ocijedite ju.
Zakuhajte mlijeko, dodajte mu obje vrste šećera i rižu. Kuhajte na laganoj vatri 30ak min, povremeno promiješajte.
Ocijedite kolute ananasa. 2/3 koluta narežite na veće komade (ili ostavite kolute cijele), a 1/3 narežite na kockice.
Kuhanu rižu maknite sa štednjaka i odmah umiješajte rum, 30 gmaslaca, žumanjke i kockice ananasa.
Keramičku posudu za pečenje namastite i u nju rasporedite polovicu riže, po njoj složite polovicu većih komada ananasa (ili cijelih koluta), prekrijte ostatkom riže i odozgo složite preostale veće komade (kolute) ananasa i 10 g na listiće narezanog maslaca.
Pecite 20ak min u pećnici zgrijanoj na 200 stupnjeva. Poslužite mlako ili hladno.
*Recept je iz «Ljetne kuharice», poseban prilog, 23. 8. 2006, Jutarnji list.
*Recepti s rižom na mlijeku:
Riža na mlijeku s kokosom
Riža na mlijeku s rumom i bananama
Pohana riža na mlijeku
Lažni riblji panirani štapići
|