Bijeli dio
300 ml milerama
200 g kiselog vrhnja
200 ml biljnog šlaga
150 g šećera (u prahu)
Crveni dio
200 g očišćenih višanja
3 žlice Amara
4 žlice šećera u prahu
Izmiksajte šlag. U njega umiksajte mileram, kiselo vrhnje i šećer i miksajte da se šećer otopi (ako stavite šećer u prahu prije je izmiksano).
Višnje zdrobite u multipraktiku. Procijedite «sok» kroz gusto cjedilo da se ukloni «koža» višnji.
U sok dodajte 2 žlice amara i 4 žlice šećera u prahu i dobro promiješajte. (Po potrebi staviti više šećera.)
Odvojite3 žlice dobivene smjese i spremiti ju u hladnjak.
U kalup za kuglof (zapremnine oko 2 l) naizmjence ulijevajte bijeli i crveni dio i vilicom ih malo promiješajte (da nastane šareni, mramorni uzorak). Zamrznite preko noći.
Sutradan kalup uronite u zdjelu s vrućom vodom na 20ak sekundi.
Na kalup stavite tanjur, sve zajedno okrenite i protresite da sladoled sklizne na tanjur.
Sladoled nakratko vratite u zamrzivač, a onda ga ukrasite s 3 žlice spremljenog soka od višanja.
*Recept se temelji na receptu «Erdbeer-Eis Gugelhupf» iz časopisa Burda, 5/95.
Kalup možete namastiti i obložiti ga folijom, sutradan ga lako izvadite i odlijepite foliju sa sladoleda.
Kad koristim crveno voće (jagode, trešnje, višnje..) koristim Amaro. Kad radim sladoled od banana stavljam votku ili neki slatki liker. U banane obavezno dodam i ekstrakt banane da dobijem lijepu žutu boju.
U banane nekad dodam čokoladu u prahu i čokoladni liker, pa je to onda čokoladno-bananasta verzija sladoleda.
Sladoled
Lažna lubenica
Ledeni parfe od meda
Ledena trešnja-bomba
Rascvjetani sladoled
Sladoled-grozd
Sladoled od nougata
Sladoled od vanilije i čokolade
Smarties sladoled
|