Tijesto
200 g brašna
80 g margarina
1 jaje
prstohvat soli
Nadjev
500 g graška
1 glavica luka
30 g margarina
100 ml vode + 1 čajna žlica Vegete (ili pola kocke za juhu)
pola čajne žlice šećera
1 čajna žlica suhog kumina
1 žlica brašna
200 ml kiselog vrhnja
sol, papar
Premazivanje
1 bjelanjak
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto, po potrebi dodajte malo vode. Stavite u hladnjak na 10 min.
Luk nasjeckajte i ispržite ga na margarinu. Dodajte grašak, kumin, šećer, vodu i Vegetu. Kuhajte 10ak min.
Vrhnje pomiješajte s brašnom i dodajte grašku. Kuhajte 3 min. Maknite s vatre i začinite solju i paprom.
Keramičku posudu za pečenje namastite i u nju stavite vrući grašak.
Razvaljajte tijesto.
Razvaljano tijesto stavite na posudu s graškom i valjkom za tijesto pređite po rubovima posude da «odrežete» višak tijesta.
Od odrezanog tijesta, po želji, možete izraditi ukrase. Ukrase s donje strane premažite hladnom vodom i složite ih na tijesto.
Umutite bjelanjak i njime premažite tijesto i ukrase.
Nabockajte tijesto vilicom i pecite 30ak min u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva.
Za ovaj složenac možete kombinirati razne vrste povrća.
*Recept je iz «Proljetne kuharice», poseban prilog, 21. 3. 2007.
|