Tijesto
400 g glatkog brašna
4 žlice ulja
1 žlica octa
prstohvat soli
200-250 ml mlake vode
+ ulje za premaz
Nadjev
400 g rogača
300 ml mlijeka
3 žlice ruma
1 čajna žlica cimeta
140 g šećera
+
600 g trešanja (višanja)
Premazivanje
kiselo vrhnje ili rastopljeni, ohlađeni maslac
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto. Tijesto podijelite na 4 kugle. Svaku kuglu premažite uljem, stavite ih na tanjur i pokrijte folijom. Ostavite 40ak min na sobnoj temperaturi.
Za nadjev, mlijeko zakuhajte, maknite s vatre i dodajte šećer, cimet, rum i rogač, dobro izmiješajte. Ostavite da se ohladi
Trešnje operite i izvadite im koštice.
Na površini posutoj brašnom valjkom razvaljajte kuglu tijesta u pravokutnik. A zatim na pobrašnjenom stolnjaku tijesto razvlačite rukama, počevši od sredine, da bude prozirno, tanko poput papira. Odrežite zadebljane krajeve.
Po razvučenom tijestu razbacajte četvrtinu nadjeva od rogača i četvrtinu trešanja (ako koristite višnje možete ih dodatno pošećeriti).
Narolajte pomoću stolnjaka i stavite u namašten lim. Na isti način složite i preostale 3 savijače.
Savijače premažite kiselim vrhnjem (da kora ne bude hrskava) ili maslacem (da kora bude hrskava)i pecite 40ak min u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva.
Savijaču ostavite da se ohladi, posipajte šećerom u prahu.
|