3 velike kruške
375 ml crnog vina
125 ml vode
125 g šećera
1 Zitroback (suha limunova kora, proizvođač: Schwartau), ili svježe naribana kora neprskanog limuna)
3 cijela klinčića
2 čajne žlice cimeta
1 l mlijeka
prstohvat soli
200 g pšeničnog griza
3 jaja
125 g maslaca
1 vanilin šećer
2 žlice krušnih mrvica/listića badema
imunov sok
Kruške operite, prepolovite ih i odrežite središnji dio s košticama. Polovice krušaka prelijte s 3 žlice limunovog soka.
Zakuhajte vino pomiješano s vodom, 2 žlice šećera, 1 čajnom žlicom cimeta, klinčićima i polovicom Zitrobacka. Dodajte polovice krušaka i kuhajte na slaboj vatri 5-8 min (ovisi o vrsti i veličini krušaka; ali pazite da se ne raskuhaju). Maknite sa štednjaka i ostavite da se ohladi.
Zakuhajte posoljeno mlijeko i polako dodavajte griz stalno miješajući pjenjačom, kuhajte da se zgusne.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke izmiksajte sa 60 g šećera, vanilin šećerom i ostatkom Zitrobacka, pa umiksajte 75 g maslaca sobne temperature. Smjesu umiksajte u vrući griz. Okus dotjerajte s malo limunovog soka.
Od posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg i lagano ga umiješajte u vrući griz.
Vatrostalnu posudu namastite pa u nju ravnomjerno rasporedite vrući griz i odozgo zagladite. Ocijeđene hladne kruške složite na griz i malo ih utisnite.
Posipajte ostatkom šećera, 1 čajnom žlicom cimeta i krušnim mrvicama (ili bademima). Ostatak maslaca narežite na listiće i složite po grizu i kruškama.
Pecite 25-30 min u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva.
Poslužite toplo.
Tekećinu u kojoj su se kuhale kruške možete zakuhati i umiješati malo gustina razmućenog s vodom i poslužiti kao umak.
*Recept je iz časopisa «Neue Mode», 8/1980.
|