Tijesto
375 g brašna
15 g svježeg kvasca ili 4 g običnog suhog kvasca ili 1 paketić Dr. Oetker Garant kvasca (posebna vrsta kvasca pri čijoj upotrebi nije potrebno ostavljati tijesto da se diže)
250 ml mlijeka
50 g šećera
1 jaje
50 g margarina
1 paketić Zitobacka (sušena limunova korica; proizvođač: Schwartau) ili naribana korica 1 limuna
Za premazivanje
75 g margarina
cimet
2 vanilin šećera
Ako koristite svježi kvasac, u posudu prosijajte brašno.
Kvasac pomiješajte s mlakim mlijekom, šećerom, prstohvatom soli, jajetom, rastopljenim (ohlađenim) margarinom i Zitrobackom. Tu smjesu dodajte prosijanom brašnu i tako dugo mijesite (tucite kuhačom) da se tijesto odvaja od posude.
Tijesto ostavite pokriveno, na toplom mjestu da se diže 30 min.
Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi i nožem režite na pravokutnike dimenzija 7 cm x 3 cm.
Posudu za pečenje (ako je okrugla promjer bi trebao bitu 20-22 cm) namastite i u nju okomito slažite izrezane komade tijesta, naslanjajući jedan na drugi.
Komade tijesta premažite rastopljenim (ohlađenim) margarinom i posipajte ih cimetom pomiješanim s vanilin šećerom.
Ostavite ih na toplom mjestu da se dižu 15 min.
Pecite ih 30ak min u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva.
Poslužite vruće uz voćne kompote ili umak od vanilije.
Ako koristite Garant kvasac, u posudu stavite brašno, Garant kvasac, hladno mlijeko, šećer, jaje, rastopljeni (ohlađeni) margarin i zitroback. Miksajte svrdlastim nastavcima za dizana tijesta 2 min na najvećoj brzini.
Tijesto odmah razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi i nožem režite na pravokutnike dimenzija 7 cm x 3 cm.
Posudu za pečenje (ako je okrugla promjer bi trebao bitu 20-22 cm) namastite i u nju okomito slažite izrezane komade tijesta, naslanjajući jedan na drugi.
Komade tijesta premažite rastopljenim (ohlađenim) margarinom i posipajte ih cimetom pomiješanim s vanilin šećerom.
Ostavite ih da odstoje 15 min na sobnoj temperaturi.
Pecite ih 30ak min u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva.
Poslužite vruće uz voćne kompote ili Umak od vanilije
*Recept je iz časopisa: Burda Moden, 10/1985.
|