300 g margarina
200 g šećera u prahu
1 kg banana
200 g pšenične krupice (griza)
250 g brašna
1 prašak za pecivo
30 g kakaa
4 jaja
sok od 2 limuna
Margarin sobne temperature pjenasto izmiksajte sa šećerom.
Četvrtinu od ukupne količine banana ogulite i narežite na male komadiće, prelijte ih sokom od pola limuna i umiješajte u smjesu od margarina zajedno s pšeničnom krupicom.
Brašno prosijajte s praškom za pecivo i naizmjence s jajima umiješajte ga u smjesu od margarina.
Dobivenu smjesu podijelite na dva dijela. U jedan dio umiješajte kakao.
Lim (38 cm x 32 cm) obložite papirom za pečenje (papir namastite i pobrašnite).
Žlicom naizmjence u lim stavljajte hrpice svijetle i tamne smjese. Na kraju hrpice promiješajte vilicom da dobijete mramorni uzorak.
Preostale banane narežite na kolute, nakapajte ih sokom od jednog i pol limuna. Kolute banana okomito zapiknite u pripremljenu smjesu.
Kolač pecite oko 35 min u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.
Pečeni kolač ostavite da se ohladi, posipajte ga šećerom u prahu.
*Recept se temelji na receptu iz časopisa Dobar tek – poseban br. 6
|