Za loptice od leće
200 g crvene leće
1 crveni luk
2 češnja češnjaka
pola svežnja peršinovog lišća
pola svežnja listova korijandera
50 ml vode
1 žlica ulja
2-3 žlice krušnih mrvica
1 čajna žlica suhog kumina (po želji, možete dodati i 1 čajnu žlicu sjemenki korijandera)
Ľ čajne žlice mljevenog čilija
1 čajna žlica praška za pecivo
sol, papar
Za umak od kikirikija
100 g maslaca od kikirikija
100 g kiselog vrhnja (ili milerama)
60 ml vruće vode
2 češnja češnjaka
sol, papar
(šaka prženog kikirikija)
Za loptice od leće, leću namočite u hladnu vodu i ostavite da odstoji preko noći.
Sutradan leću ocijedite i sameljite ju u multipraktiku u pire.
Dodajte ulje i krušne mrvice. Ovisno o tome koliko dobro ste ocijedili namočenu leću prije mljevenja, možda ćete trebati dodati više krušnih mrvica. A ako je smjesa previše suha, dodajte potrebnu količinu vode..
Obje vrste luka sitno nasjeckajte i umiješajte u pire od leće (luk možete samljeti u multipraktiku zajedno s lećom).
Kumin (i korijander) možete zdrobiti u mužaru ili ga samljeti u mlincu za kavu.
Lišće peršina i korijandera sitno nasjeckajte pa ga zajedno s kuminom, čilijem, solju, paprom i praškom pomiješajte s pireom od leće.
Od dobivene smjese vlažnim rukama oblikujte loptice veličine oraha i uvaljajte ih u krušne mrvice.
Loptice pržite u vrućem ulju 1-2 min.
Pečene loptice rupičastom žlicom vadite iz ulja i odlažite ih na papirnati ubrus.
Za umak, pomiješajte (izmiksajte) maslac od kikirikija s vodom i vrhnjem. Dodajte sitno nasjeckani češnjak, začinite po ukusu. Ako želite rjeđi umak, dodajte još vode.
Po želji, možete dodati grubo nasjeckani prženi kikiriki.
*Recept se temelji na receptu iz njemačkog časopisa «Brihitte», 23/2005.
|