1200 g krumpira
250 ml mlijeka
2 žlice margarina
sol, papar
muškatni oraščić
1 crveni luk
2 svežnja vlasca (može i peršinovo lišće,…)
6 jaja
100 g naribanog tvrdog sira (Gauda)
(ili krušne mrvice i margarin)
Krumpir ogulite pa ga skuhajte u posoljenoj vodi. Krumpir ocijedite, ostavite ga da se malo ohladi, pa ga zdrobite u pire.
Mlijeko, margarin, sol, papar i muškatni oraščić zagrijte u loncu i odmah primiješajte zdrobljenom krumpiru, dobro promiješajte kuhačom.
Luk očistite i sitno nasjeckajte, vlasac nasjeckajte na kolutiće.
3/4 vlasca i nasjeckani luk pomiješajte s krumpirom i po potrebi začinite.
Lim za pečenje ili vatrostalnu posudu namastite i u nju ravnomjerno rasporedite pire.
Mokrom žlicom u pireu napravite »rupe». U svaku rupu razbijte 1 jaje.
Odozgo posipajte naribanim sirom, ali nije obavezno, umjesto sira možete posipati krušne mrvice i listiće margarina.
Pecite oko 25 min u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva.
Ostatak vlasca pomiješajte s malo soli i papra i posipajte po zapečenom pireu, poslužite odmah (možete upotrijebiti i suhi vlasac).
*Recept se temelji na receptu sa stranice
http://www.vox.de/kochen_374.php?rez_id=762
|