Tijesto
200 g brašna
80 g mlijeka
50 g šećera
75 g margarina
pola paketića Dr Oetker Garant kvasca (posebna vrsta kvasca pri čijoj upotrebi nije potrebno ostavljati tijesto da se diže) ili pola kocke svježeg kvasca
Nadjev od maka
125 ml mlijeka
30 g margarina
30 g pšeničnog griza
125 g mljevenog maka
75 g šećera
pola čajne žlice cimeta
2 žlice ruma
Nadjev od sira
300 g svježeg kravljeg sira
40 g margarina
2 žumanjka
1 žlica mlijeka
50 g šećera
2 žlice gustina
1 žlica praška za puding od vanilije
+
6 manjih jabuka
sok od 2 limuna
20 g rastopljenog, ohlađenog margarina
Ako koristite Garant kvasac, u posudu za miksanje stavite brašno, hladno mlijeko, šećer, margarin i kvasac, miksajte mikserom (svrdlastim nastavcima) 2 min na najvećoj brzini.
Tijesto po potrebi premijesite uz dodatak brašna i razvaljajte ga na pobrašnjenoj podlozi.
Kalup promjera 24-26 cm namastite i u njega stavite razvaljano tijesto, oblikujte rub visine oko 5 cm. Ostavite da odstoji 15 min.
Ako koristite obični kvasac, rastopite ga u 80 ml mlakog mlijeka. Umiješajte brašno, prstohvat soli, šećer i margarin, zamijesite tijesto, ostavite ga da se diže 45 min na toplom mjestu.
Nakon toga tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi.
Kalup promjera 24-26 cm namastite i u njega stavite razvaljano tijesto, oblikujte rub visine oko 5 cm.
Za nadjev od maka, zakuhajte 125 ml mlijeka i 30 g margarina. Maknite s vatre i umiješajte griz, ostavite smjesu da se hladi 5 min. Umiješajte mak, šećer, cimet i rum.
Za nadjev od sira, kremasto izmiksajte margarin. U drugoj posudi kremasto izmiksajte sir pa ga pomiješajte s margarinom i dobro izmiksajte.
Dodajte žumanjke, prašak za puding, šećer, mlijeko i gustin.
Jabuke ogulite. Pažljivo im odozdo izdubite sredinu, ali tako da im na vrhu ostanu peteljke. Svaku jabuku zarežite uokolo, kao da ju režete na kriške, ali nemojte zarezati do kraja da se ne raspadne («kriške» se moraju držati jedna za drugu).
Jabuke nakapajte sokom od limuna (izvana i iznutra).
Jabuke složite na pripremljeno tijesto.
Pomoću čajne žlice oko jabuka naizmjence stavljajte nadjev od sira i maka.
Gornji dio jabuke koji viri iz nadjeva premažite rastopljenim margarinom.
Kolač pecite oko 70 minuta u na 180-200 stupnjeva.
Pečeni kolač ostavite da se ohladi.
Ohlađeni kolač ukrasite listovima jabuka, posipajte ga šećerom u prahu…
(Zbog jabuka, kolač je potrebno pojesti isti dan, jer drugi dan jabuke više nisu ukusne.)
*Recept je iz časopisa «Lisa: Čarolija okusa», 24. 1. 2008.
Kolači od maka
Čupava pita od maka i sira
Kolač od maka s višnjama
Kolač od trešanja i maka
Mramorna torta od maka i višanja
Mramorni kuglof od maka i banana
Torta od maka i višanja
Muffini od maka i voća
|