6 velikih krumpira (oko 600 g)
2 žumanjka
3-4 žlice brašna
oko 250 g krušnih mrvica
sol, papar
ulje za prženje
cijeli klinčići
lišće za ukras (od bosiljka, metvice,…, ili pravi listovi sa stabla kruške)
Brzi umak od crnog vina
1 crveni luk
300 ml crnog vina
200 ml vode
1 žlica Vegete (ili kocka za juhu)
1 žlica rajčice iz tube
sol, papar, šećer
1 žlica gustina
50 g maslaca
Ogulite krumpire, skuhajte ih u posoljenoj vodi, ocijedite ih i zdrobite u pire.
Dodajte žumanjke, začine i brašno, promiješajte žlicom. Ostavite smjesu da se malo ohladi da ju možete mijesiti rukama i onda dodajte brašna koliko je potrebno da zamijesite tijesto. Tijesto se mora dati mijesiti, ali ne smije se lijepiti (o vrsti krumpira ovisi, koliko brašna treba staviti).
Od toplog tijesta oblikujte 20ak kruški i uvaljajte ih u krušne mrvice.
Kruške pržite u vrućem ulju (na srednjoj temperaturi).
Pržene kruške stavljajte na papirnati ubrus.
Na svaku krušku stavite listove i zapiknite klinčić (kao peteljku).
Kruške od krumpira poslužite vruće kao prilog, zajedno s umakom.
Za umak, luk očistite i sitno nasjeckajte.
U tavi zagrijte 25 g maslaca pa na njemu popržite luk da omekša.
Dodajte vino, vodu, Vegetu, rajčicu iz tube i papar. Kuhajte oko 5 min.
Gustin razmutite u malo vode i umiješajte ga u smjesu od luka i vina.
Još kratko kuhajte da se umak malo zgusne.
Maknite s vatre i umiješajte ostatak maslaca, te sol i šećer, po ukusu.
|