100 g margarina
120 g šećera
175 g čokolade za kuhanje
75 g brašna
6 jaja
1 i pol čajna žlica praška za pecivo
100 g kandiranog đumbira (može i svježi đumbir)
Izmiksajte šećer s margarinom da dobijete glatku kremastu smjesu.
Čokoladu otopite na pari i odmah ju umiksajte u smjesu s margarinom. Odvojite žumanjke od bjelanjaka pa žumanjke umiksajte u smjesu od margarina.
Brašno prosijajte s praškom za pecivo pa ga pomalo dodavajte u smjesu od maslaca, stalno miješajući.
Od posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg pa ga lagano umiješajte u pripremljenu smjesu.
Đumbir narežite na komadiće i kuhačom ga umiješajte u smjesu.
Četvrtasti lim za pečenje (30 cm x 20 cm) namastite i pobrašnite pa u njega rasporedite smjesu.
Pecite oko 1 sat na 180 stupnjeva.
Pečeni kolač ostavite da se ohladi u kalupu.
Po želji, kolač prelijte rastopljenom čokoladom ili ga posipajte šećerom u prahu.
*Recept se temelji na receptu iz časopisa "Svijet: Kuhinja", b3. 3., 2005.
U Zagrebu ušećereni đumbir možete kupiti npr. na tržnici Kvatrić (štand sa suhim voćem, orašastim plodovima, lećom...), na tržnici Dolac (štand trgovačke radnje "Agro - kutić"), a može ga se naći i na drugim tržnicama.
Svježi korijen đumbira u Zagrebu možete kupiti na odjelu s povrćem u većim trgovinama i trgovačkim centrima ( Super i Maxi Konzum, Kaufland, Getro...), u nekim zagrebačkim voćarnama, te na (većim) tržnicama.
Slični recepti
Kolač od čokolade i ušećerenog đumbira
|