500 g manjih krumpira
750 g mladih mahuna
2 crvene paprike
2 manja crvena luka
2 češnja češnjaka
sol, papar
1 čajna žlica kumina
100 g tvrdog sira
Umak
500 ml mlijeka
250 ml vode
1 čajna žlica Vegete ili pola kocke za juhu
40 g maslaca
40 g brašna
muškatni oraščić
sol, papar
Krumpir operite i skuhajte ga s korom u slanoj vodi (vrijeme kuhanja ovisi o veličini krumpira).
Skuhani krumpir odmah prelijte hladnom vodom i ostavite da se ohladi. Ohlađeni krumpir ogulite i prerežite po dužini na pola.
Očišćene mahune kuhajte u posoljenoj vodi 15 min pa ih ocijedite.
Papriku i crveni luk narežite na rezance (po želji, luk možete narezati na veće komade/kriške npr. na četvrtine ili osmine).
Češnjak sitno nasjeckajte.
Krumpir pomiješajte s mahunama, paprikom, obje vrste luka i kuminom pa lagano začinite solju i paprom.
Vatrostalnu posudu namastite i u nju stavite pomiješano povrće.
Rastopite maslac u loncu pa dodajte brašno i popržite da dobije zlatnožutu boju.
Zalijte mlijekom i juhom, dodajte Vegetu ili kocku pa kuhajte na laganoj vatri 5 min.
Maknite s vatre pa začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem (možete dodati i neko sjeckano začinsko bilje).
Umak prelijte po povrću i posipajte naribanim sirom.
Pecite na 200 stupnjeva 30ak min.
*Recept je iz časopisa «Svijet: Kuhinja», br. 2, 2004.
Jela od mahuna
Ligurijska salata od krumpira i tjestenine
Mahune s prosom
Mahune s umakom od slanutka
Savijača s mahunama
Zapečene mahune s mozzarellom
Povrće na mileramu
Schnüsch – varivo iz sjeverne Njemačke
|