750 g blitve (ili svježeg špinata)
1 kg krumpira
1 češanj češnjaka
1 srednji crveni luk
2 žlice margarina
250 g tvrdog sira
sol, papar
peršinovo lišće
ružmarin
Krumpir skuhajte u ljusci.
Kuhani krumpir prelijte hladnom vodom i ostavite da se ohladi.
Ohlađeni krumpir ogulite i narežite na šnite. (Ako imate krumpir koji se «raspada» dok ga režete na šnite, bilo bi dobro skuhati ga dan ranije, preliti hladnom vodom i ostaviti da se ohladi; pa ohlađeni krumpir oguliti i onda ga preko noći staviti u hladnjak i sutradan rezati na šnite.)
Sir naribajte.
Blitvu operite.
Ako ne želite upotrijebiti stabljiku i središnji bijeli dio, trokutasto ga odrežite.
(*Bijeli dio i stabljiku možete upotrijebiti u receptima:
Pita od stabljiki blitve
Pohane stabljike blitve
Zapečene stabljike blitve )
Zeleni dio blitve malo usitnite (natrgajte ili narežite na manje komade).
Obje vrsta luka nasjeckajte i popržite na margarinu.
Dodajte blitvu i prodinstajte oko 5 min.
Dodajte nasjeckano peršinovo lišće, ružmarin, sol i papar (ne pretjerati, ako je sir jako slan).
(Ako želite upotrijebiti bijeli središnji dio i stabljiku u ovom receptu, odrežite ga kao što je gore opisano i nasjeckajte ga na male kockice. I dodajte ga poprženom luku i pržite 5 min, a zatim dodajte natrgani zeleni dio blitve i pržite još 5 min.)
(Ako koristite špinat, očistite ga, operite i natrgajte na listiće.)
Na dno namaštene posude za složenac složite pola količine krumpira i posipajte ga polovicom količine sira. Na sir rasporedite blitvu, a na nju ostatak krumpira i po njemu ostatak sira.
(Budući da je to složenac radi se u okrugloj posudi za složenac, pa je onda "visok", ali možete ga raditi i u većem limu za pečenje, onda je tanak kao pizza.)
Pecite 20-ak min da se sir lijepo zapeče.
Prije posluživanja po želji posipajte ribanim sirom i suhim ružmarinom, vlascem…
*Recept se temelji na receptu «Überbackener Blattspinat» iz časopisa «Burda».
Recepti s cijelom blitvom
Lazanje od blitve
Rižoto s blitvom
Zamotuljci od blitve s kus-kusom ili bulgurom ili quinoom...
...
|