Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Zapečena blitva s krumpirom

Image and video hosting by TinyPic


750 g blitve (ili svježeg špinata)
1 kg krumpira
1 češanj češnjaka
1 srednji crveni luk
2 žlice margarina
250 g tvrdog sira
sol, papar
peršinovo lišće
ružmarin


Krumpir skuhajte u ljusci.
Kuhani krumpir prelijte hladnom vodom i ostavite da se ohladi.

Ohlađeni krumpir ogulite i narežite na šnite. (Ako imate krumpir koji se «raspada» dok ga režete na šnite, bilo bi dobro skuhati ga dan ranije, preliti hladnom vodom i ostaviti da se ohladi; pa ohlađeni krumpir oguliti i onda ga preko noći staviti u hladnjak i sutradan rezati na šnite.)

Sir naribajte.

Blitvu operite.
Ako ne želite upotrijebiti stabljiku i središnji bijeli dio, trokutasto ga odrežite.

Image and video hosting by TinyPic

(*Bijeli dio i stabljiku možete upotrijebiti u receptima:
Pita od stabljiki blitve
Pohane stabljike blitve
Zapečene stabljike blitve )

Zeleni dio blitve malo usitnite (natrgajte ili narežite na manje komade).

Obje vrsta luka nasjeckajte i popržite na margarinu.
Dodajte blitvu i prodinstajte oko 5 min.
Dodajte nasjeckano peršinovo lišće, ružmarin, sol i papar (ne pretjerati, ako je sir jako slan).


(Ako želite upotrijebiti bijeli središnji dio i stabljiku u ovom receptu, odrežite ga kao što je gore opisano i nasjeckajte ga na male kockice. I dodajte ga poprženom luku i pržite 5 min, a zatim dodajte natrgani zeleni dio blitve i pržite još 5 min.)

(Ako koristite špinat, očistite ga, operite i natrgajte na listiće.)



Na dno namaštene posude za složenac složite pola količine krumpira i posipajte ga polovicom količine sira. Na sir rasporedite blitvu, a na nju ostatak krumpira i po njemu ostatak sira.
(Budući da je to složenac radi se u okrugloj posudi za složenac, pa je onda "visok", ali možete ga raditi i u većem limu za pečenje, onda je tanak kao pizza.)

Pecite 20-ak min da se sir lijepo zapeče.

Prije posluživanja po želji posipajte ribanim sirom i suhim ružmarinom, vlascem…


*Recept se temelji na receptu «Überbackener Blattspinat» iz časopisa «Burda».



Recepti s cijelom blitvom
Lazanje od blitve
Rižoto s blitvom
Zamotuljci od blitve s kus-kusom ili bulgurom ili quinoom...
...



Post je objavljen 01.04.2008. u 09:57 sati.