Biskvit
2 jaja
65 g šećera
65 g brašna
pola čajne žlice praška za pecivo
Svijetla krema
10 čokoladnih krem banana
3 jogurta od banane
200 g bijele mliječne čokolade
5 listova želatine
200 ml slatkog vrhnja/biljnog šlaga
Tamna krema
2 obična jogurta
200 g tamne mliječne čokolade
4 lista želatine
200 ml slatkog vrhnja/biljnog šlaga
Čokoladni obruč
200 ml slatkog vrhnja
220 g čokolade za kuhanje
Trokutaste šnite (napraviti dan ranije)
100 g čokolade za kuhanje
70 g margarina
par kapi ulja
Ukrašavanje
200 ml biljnog šlaga/slatkog vrhnja
čokoladne strugotine
Za biskvit, zmiksajte jaja sa 3 žlice hladne vode, dodajte šećer i mješavinu brašna sa praškom za pecivo.
Ispecite biskvit u okruglom, namaštenom i pobrašnjenom kalupu za torte (promjera 24 cm).
Ostavite biskvit da se ohladi.
Za svijetlu kremu, želatinu prelijte hladnom vodom da nabubri.
Na pari otopite bijelu čokoladu.
Na laganoj vatri rastopite nabubrenu želatinu.
Izmiksajte šlag.
U zdjelu stavite jogurt, dodajte malo ohlađenu, otopljenu čokoladu, šlag i otopljenu želatinu. Dobro izmiksajte. Po potrebi dodajte šećer.
(Ako nemate jogurt od banane, možete staviti obični i dodajte malo ekstrakta od banane.)
Banane narežite na kockice.
Kalup za tortu obložite papirom za pečenje i u njega stavite biskvit.
U svijetlu kremu dodajte narezane banane i lagano promiješajte.
Kremu razmažite po biskvitu i stavite u hladnjak.
Za tamnu kremu, prelijte želatinu hladnom vodom i ostavite da nabubri.
Otopite čokoladu na pari.
Izmiksajte šlag.
Na laganoj vatri otopite želatinu.
Čokoladu malo ohladite i pomiješajte ju s jogurtom, otopljenom želatinom i šlagom. Po potrebi dodajte šećer. Dobro izmiksajte.
Tamnu kremu razmažite po svijetloj kremi.
Tortu stavite u hladnjak da se dobro rashladi.
Za čokoladni obruč, u lonac stavite slatko vrhnje i natrganu čokoladu za kuhanje. Miješajte na laganoj vatri da zakuha. Maknite s vatre i promiješajte pjenjačom da dobijete glatku smjesu.
Stavite u hladnjak na 1-2 sata, da se krema zgusne i ohladi.
Izmjerite opseg i visinu torte. Dodajte još oko 5 cm (zbog debljine obruča) da bi se krajevi preklapali (ako je opseg torte 79 cm, a visina 8 cm, izrežite traku dimenzija 84 cm x 8 cm).
(Ta čokolada kad se stvrdne, treba biti gusta, ali je i “ljepljiva” pa ju je teško razmazivati po papiru; po potrebi papir salotepom zalijepite za stol.
Čokoladu ravnomjerno razmažite po papiru.
S torte skinite metalni obruč. Papir s čokoladom zalijepite oko torte i dobro stisnite oko torte (ne smije biti labavo, po potrebi oko torte staviti obruč, krajeve papira zalijepite salotepom jedan za drugi) i stavite u hladnjak na otprilike 1 sat.
Izvadite tortu iz hladnjaka i pažljivo odlijepite papir (čokoladni obruč treba ostati oko torte).
Za ukrašavanje (možete napraviti dan ranije), čokoladu za kuhanje rastopite (na pari) s margarinom i uljem.
Okrugli kalup u kojem ćete raditi tortu stavite papir za pečenje i nalijte otopljenu čokoladu i stavite u hladnjak da se stvrdne (ali pazite da se ne stvrdne do kraja jer će pucati dok ćete ju rezati).
Kad se stvrdne, nožem ili zvjezdastim kotačićem narežite 16 trokutastih kriški, kao da režete tortu (nemojte ih odljepljivati s papira, samo ih narežite), pa ih vratite u hladnjak da se dobro stvrdnu.
Izmiksajte šlag i pomoću šprice za ukrašavanje napravite 16 uz rub torte.
Stvrdnute čokoladne kriške pažljivo odlijepite s papira i u koso (lepezasto) ih složite na gotovu tortu.
Nožem za guljenje krumpira nastrugajte čokoladu za kuhanje po torti.
*Recept se temelji na receptu za “Milka tortu s bananama” sa stranice:
http://www.kuvar.de/450/milka-torta-sa-bananama.html
Umjesto čokoladnih banana možete staviti i svježe banane, nakapajte ih limunovim sokom.
|