500 g slanutka
1 jaje
100 g naribanog tvrdog sira
sol, papar
pola zelene paprike
pola crvene paprike
150 g kukuruza šećerca iz limenke
2 luka
225 g smrznutog špinata
30 g margarina
1 čajna žlica suhog kumina
80ak g sezama
hladni margarin za papir
ulje za foliju
Slanutak namočite preko noći u hladnoj vodi. Sutradan ga kuhajte oko sat vremena pa ga ostavite da se ohladi.
(Možete koristiti i slanutak iz limenke, ocijedite ga i isperite hladnom vodom.)
Luk očistite i sitno nasjeckajte.
Papriku očistite i narežite na kockice.
Zagrijte 10 g margarina pa na njemu popržite polovicu luka i zelenu papriku. Ostavite da se ohladi.
U npr. Ledo pakiranju smrznutog špinata ima 450 g špinata. Budući da je taj špinat smrznut kao santa leda, uzmite nož debele oštrice, bez zubaca i na sredinu te sante špinata stavite oštricu noža (okomito na špinatnu santu). Uzmite valjak za tijesta (ili čekić) pa njime udarajte odozgo po dršci noža kako bi vrh noža «raskomadao» santu špinata na dva (ili više dijelova). Za ovaj recept uzmite polovicu tih manjih komadića špinatne sante i odledite prema uputi, a ostatak vratite u zamrzivač.
Na 20 g margarina popržite ostatak luka i crvenu papriku. Dodajte 250 g smrznutog špinata i zagrijavajte na laganoj vatri da se špinat odledi.
Maknite s vatre, umiješajte ocijeđeni kukuruz, kumin, sol i papar.
Ostavite da se ohladi.
Slanutak usitnite u multipraktiku da dobijete pire.
Dodajte mu jaje, sir i začine. Umiješajte i ohlađenu zelenu papriku.
Odrežite papir za pečenje dimenzija otprilike 38 cm x 40 cm. Papir dobro namažite hladnim margarinom.
Po margarina ravnomjerno rasporedite smjesu od slanutka, poravnajte da bude debela oko 1 cm.
Po smjesi od slanutka rasporedite smjesu od špinata.
Uz pomoć papira narolajte roladu.
Aluminijsku foliju premažite uljem i sredinu folije posipajte s malo sezama. Na sredinu folije pažljivo stavite roladu. Roladu odozgo i sa strane posipajte ostatkom sezama.
Roladu zamotajte u foliju, dobro stegnite krajeve. Po potrebi uzmite 2 komada aluminijske folije.
Roladu položite na lim.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 40 minuta.
Roladu ostavite da se hladi, kad bude mlaka, pažljivo skinite foliju i ostavite roladu da se potpuno ohladi (najbolje preko noći), sutradan ju režite na šnite.
*Recept se temelji na receptu iz časopisa «Burda Moden», u originalnom receptu upotrebljava se miješano mljeveno meso.
Za varijantu sa slanutkom inspirirao me recept:
http://www.coolinarika.com/recept/struca-od-slanutka
Recepti sa slanutkom
Mahune s umakom od slanutka
Riža iz pećnice s lopticama od slanutka
|