Biskvit
7 bjelanjaka
11 žlica šećera
9 žlica brašna
+
120 ml mlijeka za natapanje kora
Krema
300 g bijele čokolade
40 ml likera od metvice
2 žumanjka
400 ml biljnog šlaga
sok 1 limuna
Ukrašavanje
200 ml biljnog šlaga
crvene Hubba Bubba žvakaće gume
srebrne perlice
kokosovo brašno
Za biskvit, od posoljenih bjelanjaka izmiksajte čvrst snijeg.
Dodajte šećer i miksajte 2 min na najvećoj brzini.
Dodajte brašno i kratko promiksajte .
Kalup promjera 22 cm obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite.
Smjesu ravnomjerno rasporedite u kalup.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva 20-30 minuta.
Biskvit izvadite iz kalupa, odlijepite papir i ostavite biskvit da se ohladi.
Za kremu, nasjeckajte bijelu čokoladu i otopite ju na pari.
Odmah u nju umiješajte liker od metvice, žumanjke i limunov sok, dobro promiješajte.
Izmiksajte biljni šlag pa ga pomiješajte sa smjesom od čokolade.
Stavite kremu nakratko u hladnjak da se malo stvrdne.
Ako želite intenzivniju boju možete umiješati zelenu boju ili aromu metvice (ali nemojte pretjerati s aromom jer će krema imati okus samo po metvici).
Ohlađeni biskvit prerežite 3 puta vodoravno da dobijete 4 kore.
Na pladanj stavite 1 koru natopite ju mlijekom i premažite petinom kreme, na isti način složite i ostale kore, tortu odozgo premažite preostalom kremom i posipajte kokosovim brašnom.
Tortu stavite u hladnjak da se krema stvrdne.
Od Hubba Bubba žvakaćih guma napravite ružice.
Izmiksajte biljni šlag pa njime i ružicama te srebrnim perlicama ukrasite tortu.
*Recept se donekle temelji na receptu za Ledenu tortu od čokolade i metvice iz časopisa «Lisa: Čarolija okusa», br. 3, 21, 2. 2008.
Što s bjelanjcima?
Crno-bijela mini-šahovska torta s pudingom
Kolači/torte od bjelanjaka (varijacije na temu)
Kolač od bjelanjaka s voćem
Kolač od kokosa i ananasa
Spužvasta torta od bjelanjaka
Torta od bjelanjaka s malinama i čokoladom
Čokoladna juha sa žličnjacima od bjelanjaka i kokosa iliti Šnenokle na čokoladnom umaku
...
|