Smeđa kora
5 jaja
6 žlica šećera
5 žlica brašna
pola praška za pecivo
4 čajne žlice kakaa
3 velike žlice mlijeka
Ružičasta kora
5 jaja
6 žlica šećera
5 žlica brašna
pola praška za pecivo
1/3 bočice ekstrakta maline ili višnje
Krema
1 l mlijeka
250 g šećera
8 žlica brašna
2 vanilin šećera
250 g margarina
Za smeđu koru, izmiksajte žumanjke sa šećerom.
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i lagano ga umiksajte u smjesu naizmjence sa snijegom od posoljenih bjelanjaka.
Kakao pomiješajte s mlijekom i umutite ga u smjesu.
Smjesu izlijte u lim od pećnice (obložen namaštenim i pobrašnjenim papirom za pečenje).
Pecite na 180 stupnjeva 10-ak min.
Pečenu koru istresite na vlažnu krpu posutu kristal šećerom. Odmah ju po dužini prerežite na tri jednake kore. Ostavite da se ohlade (nemojte ih savijati).
Smjesu za ružičastu koru pripremite na isti način, ali umjesto kakaa i mlijeka dodajte oko trećinu bočice ekstrakta od maline/višnje.
Ispecite kao i prvu koru.
Pečenu koru istresite na vlažnu krpu posutu kristal šećerom. Odmah ju po dužini prerežite na tri jednaka dijela. Svaki dio narolajte/presavinite po dužini.
Za kremu, 800 ml mlijeka zakuhajte sa 150 g šećera.
U 200 ml mlijeka razmutite 100 g šećera, vanilin šećer i brašno. Skuhajte u zakuhanom mlijeku.
Ostavite da se ohladi.
Margarin izmiksajte da bude pjenast i umiksajte u ohlađenu kremu.
Ružičaste kore napunite kremom i preklopite ih.
U lim stavite jednu smeđu koru i tanko ju premažite kremom.
Na smeđu koru stavite dvije ružičaste kore. Prostor između njih popunite kremom i njih lagano premažite kremom. Na njih stavite treću ružičastu koru (te tri ružičaste kore trebale bi podsjećati na latice cvijeća).
Preostale dvije smeđe kore premažite kremom i pritisnite ih sa svake strane tako da se spajaju na vrhu.Kolač možete odozgo premazati ostatkom kreme.
Ja to ne običavam raditi i «potrudim» se da svu kremu utrošim dok slažem kolač.
Stavite kolač u zamrzivač da se dobro stvrdne.
U receptu se navodi da se kolač poslužuje zamrznut, kao sladoled. Možete ga prvo staviti u zamrzivač da se dobro ohladi, ali možete ga izvaditi prije nego se smrzne i staviti u hladnjak i posluživati kao normalan kolač.
*Recept se temelji na receptu «Ljubice», iz kuharice «Kolači – čarolija užitaka», Nada Ćuk, Gospodarski list, Zagreb, 1998.
Rolade radim na ovaj način koji sam gore opisala, iako je u originalnom receptu postupak malo drukčiji. A kod slaganja kolača u originalnom receptu se svaka smeđa i ružičasta kora, kad se ohladi, najprije premaže pekmezom od marelice pa onda kremom, ali meni se ti okusi ne slažu pa uvijek stavljam samo kremu. A smanjila sam i količinu šećera koja se stavlja u kremu (u originalnom receptu se margarin treba izmiksati sa 100 g šećera u prahu).
|