Za košaru
350 g brašna
1 vrećica Dr. Oetker Garant kvasca (posebna vrsta kvasca pri čijoj upotrebi nije potrebno ostavljati tijesto da se diže) ili oko 4 g običnog suhog kvasca - onda treba ostaviti tijesto da se diže
50 g šećera
170 ml mlijeka
25 g margarina sobne temperature
+
jaje za premaz
U posudu stavite sve sastojke i miksajte svrdlastim nastavcima za dizano tijesto 2 minute na najvećoj brzini.
Tijesto premijesite na pobrašjenoj podlozi pa ga podijelite na 18-20 jednakih komada.
Svaki komadić oblikujte u valjkasti štapić debljine 1-1,5 cm.
Od pripremljenih štapića ispletite «mrežu».
Lim za pečenje obložite papirom za pečenje ili folijom.
Pripremite okrugli kalup okruglog dna, zapremnine oko 1,5 l (npr. kalup za kuglof, ili nekakvu zdjelu koja može u pećnicu (a ako nemate kalup ili zdjelu zgužvajte aluminijsku foliju ili papir za pečenje pa od njih oblikujte kuglu).
Kalup stavite na lim, obla strana prema gore i odozgo ga prekrijte aluminijskom folijom. Foliju namažite uljem.
Ispletenu «mrežu» pažljivo položite na pripremljeni kalup, višak koji leži na limu odrežite nožem.
Ostavite tijesto da stoji 15 min.
Tijesto premažite umućenim jajetom.
Pecite na 180 stupnjeva 30-40 minuta.
Ostavite košaru da se ohladi.
Za obod košare (u obliku pletenice)
200 g brašna
1 vrećica Dr. Oetker Garant kvasca (posebna vrsta kvasca pri čijoj upotrebi nije potrebno ostavljati tijesto da se diže)
25 g šećera
80ak ml mlijeka
10 g margarina sobne temperature
jaje za premaz
sezam za posipanje
U posudu stavite sve sastojke i miksajte svrdlastim nastavcima za dizano tijesto 2 minute na najvećoj brzini.
Tijesto premijesite na pobrašnjenoj podlozi pa ga podijelite na 3 dijela.
Svaki dio oblikujte u 1¸-1.5 cm debele valjkaste štapiće i od njih ispletite pletenicu.
Lim za pečenje obložite papirom za pečenje ili folijom (namažite ih uljem).
Stavite pletenicu na lim, u krug, spojite krajeve.
Promjer ove pletenice, odnosno oboda košare, ovisi o promjeru košare (izmjerite promjer kalupa na kojem ćete peći «košaru»).
Ostavite tijesto da stoji 15 min.
Pletenicu premažite umućenim jajetom i posipajte sezamom.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.
Ostavite pletenicu da se ohladi.
Za ručku (u obliku pletenice)
100 g brašna
pola čajne žlice Dr. Oetker Garant kvasca (posebna vrsta kvasca pri čijoj upotrebi nije potrebno ostavljati tijesto da se diže)
20 g šećera
40ak ml mlijeka
1 čajna žlica margarina sobne temperature
jaje za premaz (trebalo bi vam ostati jajeta od premazivanja pletenice)
sezam
U posudu stavite sve sastojke i miksajte svrdlastim nastavcima za dizano tijesto 2 minute na najvećoj brzini.
Tijesto premijesite na pobrašjenoj podlozi pa ga podijelite na 3 dijela.
Svaki dio oblikujte u 1 cm debele valjkaste štapiće i od njih ispletite pletenicu.
Lim za pečenje obložite papirom za pečenje ili folijom.
Uzmite okrugli kalup okruglog dna (promjera kao i košara, odnosno kalup na kojem ste pekli košaru).
Kalup stavite na lim, obla strana prema gore i odozgo ga prekrijte aluminijskom folijom. Foliju namažite uljem.
Ispletenu pletenicu pažljivo položite na pripremljeni kalup, da bi se tijekom pečenja formirao oblik ručke.
Ostavite tijesto da stoji 15 min.
Tijesto premažite umućenim jajetom i posipajte sezamom.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.
Ostavite ručku da se ohladi.
Kad su sasvim ohlađeni, sa svih dijelova pažljivo skinite foliju.
*Ako vam pri izradi pojedinih dijelova ostane tijesta od njih možete raditi cvjetiće. Oblikujte kuglice (promjera 1 cm) i slažite ih u lim (jednu u sredinu i 5-6 kuglica oko nje). Premažite umućenim jajetom i ispecite.
Smjesa za spajanje
1 bjelanjak
1 čajna žlica limunovog soka
250 g šećera u prahu
Umutite bjelanjak sa šećerom i limunovim sokom.
Sastavljanje košare
Na poslužavnik stavite «košaru», rub premažite pripremljenom smjesom pa na njega položite okruglu pletenicu.
Na dva mjesta pletenicu namažite smjesom i pričvrstite ručku.
Na isti način možete zalijepiti i cvjetove po košari (ako ste ih napravili).
(Ako vam bilo koji od dijelova košare pukne, možete ga slijepiti ovom smjesom.)
*Tijesto možete raditi i s običnim suhim ili svježim kvascem. Zamijesite tijesto kao što i inače radite dizana tijesta, i onda ga ostavite da se diže oko pola sata.
|