Tijesto
400 g brašna
200 g šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
250 g hladnog margarina
1 jaje
125 g mljevenih lješnjaka
1-2 žlice kiselog vrhnja
Ostalo
150 g čokolade za kuhanje
50 g margarina
1 čajna žlica ulja
oko 300 g Nutelle
Za tijesto, od svih sastojaka zamijesite tijesto, oblikujte kuglu, zamotajte ga u aluminijsku foliju i stavite u hladnjak na 1 sat.
Tijesto podijelite na dva dijela i razvaljajte ga.
Da bi tijesto bilo razvaljano na jednaku debljinu, na lijevu i desnu stranu radne površine salotepom zalijepite (tanke) igle za štrikanje (najbolje širokom trakom salotepa cijelom dužinom). Igle trebaju biti toliko udaljene jedna od druge, koliko je dugačak valjak za tijesto, s tim da kad valjak položite (okomito) na igle, on treba i na jednoj i na drugoj strani «ležati» na oko 1 cm igli.
Tijesto podijelite na 3-4 komada i svaki dio razvaljajte vukući valjak naprijed-natrag «po iglama» ravnomjerno pritišćući.
Od prvog dijela tijesta zvjezdastim kotačićem (ili nožem) režite pravokutne pločice oko 4-5 cm duge i 2-3 cm široke.
Od drugog dijela tijesta kalupičima režite oblike po želji (npr. srca...).
I jedne i druge kolačiće slažite u pobrašnjeni lim i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva 10ak minuta.
Ostavite kekse da se hlade u limu oko 5 min, a onda ih (pomoću lopatice za palačinke) premjestite u drugu posudu i ostavite da se sasvim ohlade.
Na pari rastopite čokoladu s margarinom i uljem.
Polovicu pravokutnih pločica odvojite za umakanje u čokoladu (drugu polovicu pločica ne umačite u čokoladu).
U rastopljenu čokoladu umačite po jedan vrh pravokutnih pločica (ili dijagonalno), a npr. srca umačite u čokoladu do pola (svi keksi u obliku npr. srca se umaču u čokoladu).
Kekse stavite na rešetku (iz pećnice) ili lim obložen papirom za pečenje.
Kad se čokolada stvrdne Nutellom slijepite po jednu pravokutnu pločicu umočenu u čokoladu i jednu koja nije umočena (kao sendvič), pločica umočena u čokoladu dolazi odozgo.
Srca se ne spajaju Nutellom (iako možete i njih slijepiti zajedno:)
*Recept se temelji na receptu iz časopisa «Tena: Božićni kolači», br. 1, prosinac 2001.
|