350 g brašna
250 g hladnog margarina
1 jaje
150 g šećera u prahu
1-2 žlice kiselog vrhnja
pekmez
šećer u prahu za posipanje
Od brašna, na listiće narezanog margarina, šećera i jajeta zamijesite glatko tijesto, ako se sastojci ne povezuju dodajte vrhnje.
Oblikujte tijesto u kuglu, zamotajte u foliju i staviti u hladnjak na 1 sat (može i preko noći).
Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj podlozi.
Da bi tijesto bilo razvaljano na jednaku debljinu, na lijevu i desnu stranu radne površine salotepom zalijepite (tanke) igle za štrikanje (najbolje širokom trakom salotepa cijelom dužinom). Igle trebaju biti toliko udaljene jedna od druge, koliko je dugačak valjak za tijesto, s tim da kad valjak položite (okomito) na igle, on treba i na jednoj i na drugoj strani «ležati» na oko 1 cm igli.
Tijesto podijelite na 3-4 komada i svaki dio razvaljajte vukući valjak naprijed-natrag «po iglama» ravnomjerno pritišćući.
Razvaljajte tijesto i kalupima režite oblike po želji, slažite ih u pobrašnjeni lim.
Kekse pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 10 minuta.
Kekse ostavite da se hlade u limu oko 5 min, a onda ih pažljivo (pomoću lopatice za palačinke) premjestite u zdjelu.
Ohlađene kekse slijepite pekmezom (po želji, uvaljajte ih u šećer u prahu).
Suhi kolači
Uskrsno životinjsko carstvo
Keksi od lješnjaka
Lincer prutići
Nougat kiflice
|