1 kg blitve (ili svježeg ili smrznutog špinata)
200 g riže
1 veći luk
1 češanj češnjaka
4 jaja
4 žlice parmezana (ili nekog drugog tvrdog sira)
muškatni oraščić
sol, papar
krušne mrvica za kalup
masnoća za kalup
Ako koristite blitvu, operite ju, trokutasto odrežite središnji bijeli zadebljani dio i stabljiku.
Zeleni dio blitve blanširajte u posoljenoj kipućoj vodi 2 minute. Odmah ju isperite hladnom vodom i dobro ocijedite. Grubo ju nasjeckajte.
Bijeli dio blitve operite i nasjeckajte na kockice/trakice.
Ako koristite svježi špinat, operite ga, očistite i blanširajte u kipućoj posoljenoj vodi 2 min. Odmah ga isperite hladnom vodom i dobro ocijedite. Grubo ga nasjeckajte.
Ako koristite smrznuti špinat, odledite ga prema uputi s pakiranja (obično ga treba staviti u lonac s 1 žlicom vode i lagano zagrijavati).
Rižu skuhajte u posoljenoj vodi i ocijedite.
Obje vrste luka nasjeckajte i popržite na ulju.
Dodajte na kockice narezani bijeli dio blitve i pržite da omekša.
(Ako koristite špinat, možete ga kombinirati s 200 g tikvica. Tikvicu narežite na kockice i popržite na luku. Možete upotrijebiti i poriluk.)
Umiješajte nasjeckani zeleni dio blitve (odnosno pripremljeni špinat) i rižu pa kratko popržite.
Ostavite da se malo ohladi.
Jaja lagano umutite sa začinima pa zajedno sa sirom umiješajte u smjesu s rižom.
Prema potrebi dodajte još začina.
Okrugli kalup promjera 22 cm dobro namastite po dnu i po stranicama i pospite krušnim mrvicama.Smjesu ravnomjerno rasporedite u kalup i odozgo zagladite.
Pecite oko 45 min na 180-200 stupnjeva.
Pečenu tortu ostavite da hladi 5 min u kalupu, a onda ju istresite na jedan tanjur, onda na tortu stavite drugi tanjur i okrenite (da ona strana koje je za vrijeme pečenja bila gore i sada bude gore).
Po želji odmah pospite naribanim sirom, poslužite toplo ili mlako.
*Recept se donekle temelji na receptu sa stranice
http://members.gaponline.de/r.gasche/kochen/spinat-reis-aufl
Recepti s blitvom
Kruh-pita od blitve i sira
Kuhani svitak s blitvom
Lisnata pita od špinata
Pikantne buhtle
Pita od blitve i sira
Rižoto s blitvom
Rolada od blitve
Svitci od lazanja i blitve
Talijanska uskršnja pita
Torta od tjestenine, špinata i sira
Zapečena blitva s krumpirom
Zapečeni crepęs od blitve s umakom od sira
Zapečeni sendviči s blitvom i sirom
...
|