4 jaja
225 g svježeg ili smrznutog špinata
2 češnja češnjaka
1 žlica nasjeckanog mladog luka
1 žlica sezamovih sjemenki
75 g brašna
1 žlica ulja
125 ml tople vode
sol, papar
300 ml biljnog ulja za prženje
Jaja kuhajte u posoljenoj vodi 10 minuta. Uronite ih u hladnu vodu, odstranite im ljusku i prerežite ih na pola po visini.
Čajnom žlicom izvadite žumanca.
Ako koristite svježi špinat, u lonac stavite 1 žlicu vode, pola čajne žlice soli i očišćeni špinat. Prokuhajte nekoliko minuta, isplahnite hladnom vodom, ocijedite, istisnite višak vode i nasjeckajte.
Ako koristite smrznuti špinat odledite ga prema uputi s pakiranja (obično ga treba staviti u lonac sa žlicom vode i lagano zagrijavati da se špinat odledi, a tekućina ispari).
U npr. Ledo pakiranju smrznutog špinata ima 450 g špinata. Budući da je taj špinat smrznut kao santa leda, uzmite nož debele oštrice, bez zubaca i na sredinu te sante špinata stavite oštricu noža (okomito na špinatnu santu). Uzmite valjak za tijesta (ili čekić) pa njime udarajte odozgo po dršci noža kako bi vrh noža «raskomadao» santu špinata na dva (ili više dijelova). Za ovaj recept uzmite polovicu tih manjih komadića špinatne sante i odledite prema uputi, a ostatak vratite u zamrzivač.
Češnjak očistite i sitno nasjeckajte.
Žumanjke zdrobite pa ih pomijšajte s pripremljenim špinatom, češnjakom, mladim lukom i sezamom pa začinite po ukusu.
Svaku polovicu jaja napunite pripremljenom smjesom, odozgo zagladite.
U zdjeli pomiješajte brašno s maslinovim uljem, prstohvatom soli i vodom, izmiksajte da dobijete glatku smjesu. U smjesu odmah umačite polovice jaja s nadjevom, otresite višak smjese.
Polovice punjenih jaja pržite 3-4 min na zagrijanom ulju, da dobiju zlatnu boju.
Pržena jaja složite na papirnati ubrus da upije višak masnoće. Jaja poslužite topla ili hladna.
*Recept je iz kuharice: Tajlandska kuhinja, korak po korak, Večernji list.
|