Nadjev
200 g očišćenih suncokretovih sjemenki
3 žlice sezama
1 manji luk
1 manja crvena paprika (100-150 g)
1 žlica limunovog soka
sol, papar
voda
Tijesto
500 g brašna
1 i pol paketić Dr. Oetker Garant kvasca (posebna vrsta kvasca pri čijoj upotrebi nije potrebno ostavljati tijesto da se diže) ili 7 g običnog suhog kvasca - onda treb aostaviti tijesto da se diže
70 g margarina
oko 250 ml mlijeka
1 čajna žlica soli
jaje za premazivanje
Za nadjev, suncokretove sjemenke (možete ih prije toga popržiti u suhoj tavi do zlatnosmeđe boje), stavite u multipraktik zajedno sa sezamom, očišćenim lukom i paprikom te limunovim sokom. Usitnite ih da se povežu u smjesu, po potrebi dodajte koju žlicu vode da dobijete glatku smjesu koja se može razmazati po tijestu, začinite solju i paprom.
Za tijesto, u posudu stavite sve sastojke i miksajte svrdlastim nastavcima na najvećoj brzini 2 min.
Na pobrašnjenoj podlozi premijesite tijesto pa ga razvaljajte u pravokutnik (otprilike 60 cm x 40 cm).
Po tijestu rasporedite nadjev i tijesto narolajte u savijaču.
Tankim oštrim nožem narežite savijaču na jednake dijelove, otprilike 16 komada (nož posipajte brašnom).
Lim obložite papirom za pečenje, papir namažite uljem.
Narezane pužiće složite u lim, prerezani dio okrenut je prema gore, odnosno dolje.
Pužiće ostavite da stoje 15 min.
Umutite jaje pa pomoću kista premažite pužiće.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko pola sata, odnosno da dobiju zlatnosmeđu boju.
Pečene pužiće izvadite iz pećnice, prekrijte ih kuhinjskom krpom i ostavite da se ohlade.
Možete koristiti i obični svježi ili suhi kvasac, napravite tijesto kao što i inače radite dizana tijesta pa ga ostavite na toplom da se digne.
*Recept se donekle temelji na receptu iz knjižice »Najljepše želje …dar od srca», MKUZ.
|