200 g margarina
200 g šećera
1 vanilin šećer
1 Zitroback (sušena limunova korica; proizvođač: Schwartau)
sok 1 limuna
6 jaja
2 praška za puding od vanilije
60 g griza
1 i pol prašak za pecivo
1 kg svježeg kravljeg sira
prstohvat soli
2 žlice kakaa
Žumanjke odvojite od bjelanjaka.
Izmiksajte maslac s obje vrste šećera, limunovim sokom i Zitrobackom. Dodajte jedan po jedan žumanjak, stalno miksajući.
Smjesi dodajte griz, prašak za puding, prašak za pecivo, prstohvat soli i zdrobljeni sir. Izmiksajte u glatku smjesu.
Od posoljenih bjelanjaka istucite snijeg i umiješajte ga u smjesu od sira.
Smjesu podijelite na dva dijela i u jedan dio umiješajte kakao.
Kalup za tortu promjera 24 cm (ili četvrtasti lim dimenzija 23 cm x 23 cm) namastite i pobrašnite.
Čajnom žlicom naizmjence stavljajte svijetlu i tamnu smjesu pa provucite vilicu ili čačkalicu kroz smjesu da nastane mramorni uzorak.
Kolač pecite na 175 stupnjeva oko 90 minuta.
Pečeni kolač ostavite da se ohladi u limu.
Ohlađeni kolač stresite na pladanj, ona tamna strana koja je za vrijeme pečenje bila gore neka i sada bude gore, pa ga pospite šećerom u prahu.
(Gornja strana kolača uvijek je tamna, ali ovisno o tome kakvu pećnicu koristite kolač može s donje strane ostati svijetao (ili malo rumen) pa možete tu stranu okrenuti da bude gore i ne morate kolač posipati šećerom u prahu.)
*Recept je iz časopisa «Svijet: Kuhinja», br. 3, 2005.
|