100 g margarina
200 g nugata
2 jaja
100 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
prstohvat soli
300 g brašna
pola čajne žlice praška za pecivo
ukrašavanje:
50 g čokolade za kuhanje
20 g margarina
pola čajne žlice biljnog ulja
Dobro izmiješajte margarin i nougat.
Dodajte jaja, sol i obje vrste šećera pa dobro promiješajte.
Postupno u smjesu umijesite brašno pomiješano s praškom za pecivo.
Od smjese oblikujte kiflice (roščiće) i slažite ih na lim obložen papirom za pečenje.
Pecite 10-15 min u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.
Pečene kiflice ostavite da se malo ohlade u limu, a onda ih premjestite.
Otopite na pari čokoladu zajedno s margarinom i uljem pa u nju (po želji) umočite vrhove kiflica, slažite ih na rešetku ili na lim obložen papirom za pečenje da se čokolada stvrdne.
Recept se temelji na receptu iz časopisa «Lisa specijal: Advent» 5. 11. 2007.
Nugat
Postoji više vrsta nugata, način proizvodnje je različit, a time i sastojci.
Osnovni sastojak je neki od mljevenih orašastih plodova uz dodatak šećera ili meda, te kakao praha i kakao maslaca. Kad se u nekom receptu koristi nugat – obično se misli na nugat od lješnjaka.
Nugat se koristi za pripremu slastica: namaza od lješnjaka (npr. Nutella), čokolada, kolača…
I sam nugat prodaje se kao slastica, obično su smjesi dodani i cijeli orašasti plodovi.
Razni nugat namazi (namazi od lješnjaka) koji se mogu kupiti, sadrže manje ili više nugat smjese. A tzv. kakao namazi, koji su jeftiniji on nugat namaza, uglavnom ne sadrže nugat.
Nugat ima sličnu konzistenciju kao i marcipan; nije vodenasto-kremast, nego je tvrd, ali može se rastopiti npr. na pari.
U Hrvatskoj se može kupiti nugat (od lješnjaka) proizvođača Schwartau.
|