Biskvit
6 jaja
175 g šećera
1 vanilin šećer
120 g brašna
120 g gustina
1 prašak za pecivo
4 žlice vruće vode
2 žlice kakaa
2 žlice mlijeka
Krema
1 kg banana
120 g šećera
sok od 3 limuna
2 paketića bijele želatine
1 l biljnog šlaga
ekstrakt banane
150 ml likera (od banane) ili ruma
šećer u prahu
Preljev
100 ml vode
50 ml ruma
4 žlice šećera
Za biskvit, jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom, vanilin šećerom i vodom.
Brašno pomiješajte s gustinom, kakaom i praškom za pecivo i umiješajte u smjesu s jajima.
Po potrebi dodajte mlijeko.
Smjesu ulijte u namašten i pobrašnjen kalup (promjera 24 cm).
Pecite 30ak min na 180 stupnjeva. Pečeni biskvit ohladite.
Za kremu, banane zdrobite u pire (ili ispasirajte, ne smije ostati većih komada, jer krema mora biti glatka) zajedno s limunovim sokom, likerom od banane i šećerom.
Želatinu prelijte vodom i ostavite da nabubri. Rastopite ju lagano zagrijavajući i umiksajte ju u smjesu od banana.
Izmiksajte šlag. Kad se smjesa od banana počne stvrdnjavati umiksajte ju u šlag. Dodajte ekstrakt banane (količinu odredite ovisno o tome koliko snažnu aromu želite) i po potrebi šećer u prahu.
Za preljev, sve sastojke zakuhajte i ostavite preljev da se ohladi.
Napravite okruglu kartonsku šablonu veličine biskvita i izrežite 4 obruča debljine oko 2,5 cm i 1 mali krug).
Ohlađeni biskvit prerežite dva puta vodoravno: prvo prerežite jednom da dobijete jednu tanku koru (što tanju) koja će biti podloga.
Ostatak biskvita prerežite jednom vodoravno da dobijete dvije jednako debele kore (Koru 1 i Koru 2).
Uzmite Koru 1 pomoću šablone izrežite «obruče» od biskvita.
Uzmite Koru 2 i pomoću šablone također izrežite «obruče» od biskvita. (Za razliku od papira, biskvit baš i nije lako rezati u krug. Nema veze, ako ne dobijete savršene krugove.)
Kalup za torte obložite papirom i na dno stavite podlogu, malo ju natopite ohlađenim preljevom. Tu podlogu tanko premažite kremom.
Uzmite Koru 1. Torta se uvijek slaže počevši od vanjskog ruba, i slaže se prema sredini (najprije najveći krug, pa onda svaki manji).
1. «šahovski» sloj: Na podlogu premazanu kremom stavite najveći biskvitni «obruč» Kore 1, onda ostavite prazninu pa stavite idući biskvitni obruč, pa opet praznina i onda stavite biskvitni krug. Biskvitne obruče prelijte preljevom, praznine među njima ispunite kremom.
2. «šahovski» sloj: Kod ovog sloja proces je obratan: tamo gdje je u prethodnom sloju biskvit stavljajte kremu, a gdje je u prethodnom sloju krema stavljajte biskvit Kore 1. Dakle, uzmite veći od preostala dva obruča Kore 1 i stavite ga tamo gdje je u prethodnom sloju bila krema, isto učinite i s posljednjim obručem Kore 1, natopite ih preljevom. Praznine premažite kremom.
3. «šahovski» sloj: Uzmite Koru 2 i uzmite najveći obruč i položite ga ne kremu iz prethodnog sloja, ostavite prazninu pa stavite manji obruč, pa opet ostavite prazninu i u sredinu stavite krug, biskvitne obruče natopite preljevom. Praznine ispunite kremom.
4. «šahovski» sloj: Preostala dva obruča Kore 2 položite tamo gdje je u prethodnom sloju bila krema i natopite ih preljevom. Praznine popunite kremom.
Tortu odozgo tanko premažite kremom. Ostatak kreme spremite u hladnjak.
Tortu stavite u hladnjak, barem na 4 sata.
Rashlađenu tortu izvadite iz kalupa i pažljivo odlijepite papir.
Sa strane ju premažite sačuvanom kremom i nasjeckanom čokoladom (ili ju ukrasite ju po želji).
*Torta je rađena na istu foru kao i Crno-bijela šahovska torta s kokosom pa i u tom receptu možete vidjeti fotografije postupka.
Recept za biskvit je iz recepta za Šahovsku tortu s malinama iz časopisa Lisa: Čarolija okusa, br. 2; 18. 01. 2007.
Krema je iz recepta za Tortu o banana i limuna iz časopisa Naša praktika u kući: Najlepši recepti, august 2006. br.18.
Šahovske torte
Crno-bijela mini-šahovska torta s pudingom
Crno-bijela šahovska torta s kokosom
|