2 bjelanjka
150 g šećera kristala
100 g šećera u prahu
50 ml tople vode
20 g želatine u prahu
voćni ekstrakt
2 bjelanjka, 150 g šećera kristala, 100 g šećera u prahu i 50 ml tople vode miksati na najvećoj brzini 10 min.
20 g želatine u prahu preliti vodom prema uputi i ostaviti da nabubri.
Otopiti želatinu na laganoj vatri i uliti u gornju smjesu pa sve zajedno miksati 15 min na najvećoj brzini.
Lim (kalup za torte) obložiti papirom za pečenje (papir ne smije biti namašten, eventualno ga možete posipati s malo brašna, ali nije potrebno).
Smjesu podijeliti na dva dijela, jedan dio uliti u pripremljeni kalup.
U drugu polovicu dodati ekstrakt po želji (na slici je verzija s ekstraktom kivija) i dobro izmiksati, preliti po prvom dijelu.
Staviti u pretinac za zamrzavanje na dva sata.
Stvrdnutu tortu zvaditi iz kalupa i pažljivo odlijepiti papir.
Ukrasiti po želji ili jednostavno posuti kokosom.
Rezati nožem umočenim u vruću vodu.
Ovisno o tome koliko bjelanjaka imate povećajte količinu ostalih sastojaka, podijelite smjesu na više dijelova i u svaki dio dadajte neki drugi ekstrakt.
Što s bjelanjcima?
Crno-bijela mini-šahovska torta s pudingom
Kolači/torte od bjelanjaka (varijacije na temu)
Kolač od bjelanjaka s voćem
Kolač od kokosa i ananasa
Mentolka
Torta od bjelanjaka s malinama i čokoladom
Čokoladna juha sa žličnjacima od bjelanjaka i kokosa iliti Šnenokle na čokoladnom umaku
...
|