Biskvit
175 g margarina sobne temperature
175 g šećera
prstohvat soli
4 jaja
300 g brašna
50 g gustina
1 prašak za pecivo
125 ml mlijeka
1 žlica instant kave
1 žlica hladne vode
Krema
500 g banana
60 g šećera
sok od 2 limuna
1 paketić želatine
500 ml biljnog šlaga/slatkog vrhnja
ekstrakt banane
100 ml likera (npr. od banane) ili ruma
(šećer u prahu)
Ukrašavanje
Haribo pjenasti bomboni u obliku banana
čokoladni listovi
1 žlica naribane čokolade
10ak zdrobljenih napolitanki
Za biskvit, izmiksajte margarin sa šećerom i solju pa dodajte jedno po jedno jaje.
Prosijajte brašno s gustinom i praškom za pecivo, pa naizmjence s mlijekom umiksajte u gornju smjesu.
Dobivenu smjesu podijelite na dva dijela. Instant kavu rastopite u jednoj žlici vode i umiješajte u jednu polovicu smjese.
Namastite kalup promjera 24 cm pa čajnom žlicom naizmjence stavljajte svijetlu i tamnu smjesu, na kraju provucite vilicu ili čačkalicu kroz smjese da dobijete mramorni uzorak.
Pecite 50ak min na 180 stupnjeva, ako odozgo jako potamni prekrijte aluminijskom folijom.
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi, a onda ga jednom vodoravno prerežite da dobijete dvije kore.
Za kremu, banane zdrobite u pire (ili ispasirajte, ne smije ostati većih komada, jer krema mora biti glatka) zajedno s limunovim sokom i šećerom.
Želatinu prelijte vodom i ostavite da nabubri. Rastopite ju lagano zagrijavajući i umiksajte ju u smjesu od banana.
Izmiksajte šlag.
Kad se smjesa od banana počne stvrdnjavati umiksajte ju u šlag.
Dodajte ekstrakt banane (količinu odredite ovisno o tome koliko snažnu aromu želite) i po potrebi šećer u prahu.
Svaku koru biskvita natopite likerom ili rumom. Na jednu koru namažite 1/3 kreme, poklopite drugom korom pa i nju premažite 1/3 kreme.
Ostatkom kreme premažite tortu sa strane i pomoću slastičarske vrećice odozgo napravite puslice.
Odozgo tortu ukrasite Haribo pjenastim bombonima u obliku banana, čokoladnim listovima i ribanom čokoladom. Sa strane tortu pospite sitno zdrobljenim napolitankama.
Tortu stavite u hladnjak na par sati da se dobro rashladi.
*Recept se temelji na receptu iz časopisa «Naša praktika u kući: Najlepši recepti», august 2006. br.18.
|